Niğde Belediye Başkanlığı kültürel hizmetleri kapsamında düzenlediği konferanslarına devam ediyor.
Niğde Belediye Başkanlığı ve Niğde İl Müftülüğü işbirliğiyle düzenlenen "İbadetlerde Şekil ve Mana Bütünlüğü" konulu konferans Niğde Üniversitesi Derbent Kültür Merkezinde gerçekleştirdi.
İbadetlerde Şekil ve Mana Bütünlüğü konulu konferansa konuşmacı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ramazan Altıntaş katıldı.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ramazan Altıntaş; "İbadet; Allah'a itaat, mütevazı olma, kulluk gibi anlamlara gelir. Dar anlamda ibadet, bir Müslüman'ın vakit ve mekânla kayıtlı Allah'ın razı olduğu fiilleri yerine getirmesi demektir" dedi.
Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ramazan Altıntaş; "Bir de ibadet-i manevi vardır. Bir Müslüman'ın Kur'an ve sünnet çerçevesinde Allah'ı razı etmek adına yaptığı her türlü meşru faaliyet bu kapsam içine dâhildir. Bu ibadetlere sınır çizmek zordur. Bunun en basit misali, birbiriyle karşılaşan bir Müslüman'ın birbirine tebessüm etmesi, açları doyurması, yolda insanlara zarar verecek bir engeli kaldırması gibi sosyal ilişkilerdir" şeklinde konuştu.
Altıntaş; "Buradan yola çıkarak söylemek gerekirse, İslam'da ibadetler sadece belli biçim ve sembollerle sınırlı tutulmamıştır. Bununla birlikte, bizden bütün bir dünya hayatının ibadet haline dönüştürülmesi istenmiştir. Bir Müslüman açısından yaptığı davranışlar ya farzdır, ya sünnettir, ya haramdır, ya vaciptir, ya mekruhtur, ya mubahtır, ya müfsittir. Dar ve geniş anlamda ibadet hayatı 24 saatimizi kuşatır. Çünkü bir insan ya itaat ya da isyandan halindedir. Varlık alanında bütün varlıklar kendilerine özgü ibadetlerle sorumlu tutulmuşlardır. Bu varlıklar içerisinde insan, irade özgürlüğüne sahip olduğu için ibadetinde ihtiyaridir. Dilerse ibadet yapar, dilemezse yapmaz. İbadetleri tek ya da uygulamanın ahrette bir bedeli olacaktır. Bu ya sevap, ya ceza, ya cennet ya da cehennem cinsindendir. İnsanın dışında yer alan; güneş, ay, yıldızlar, gezegenler, dağlar, ağaçlar, bütün hayvanlar, kuşlar ise, ibadetlerinde zorunlu kılınmışlardır. Bu bağlamda ibadet kavramı secde ve tespihle ifade edilir. Her bir varlığın kendisine özgü salatı/namazı ve zikri vardır" dedi.
''İbadetlerden amaç, Allah'ı tanımak ve iyi insan olmaktır'' diyen Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ramazan Altıntaş; "İslam ibadeti, bütün varlıkların ibadet şekillerini kendisinde toplamıştır. Örneğin; güneş, ay ve yıldızlar rükû ve secde halinde; dağlar ve ağaçlar kıyam, hayvanlar, rükû, sürüngenler ise secde halinde ibadet etmektedirler. İnsan ise, bütün bu varlıkların ayrı ayrı yaptıkları ibadetlerin hepsini birlikte yapma imkânına sahip kılınmıştır. Varlığı okumasını bilenler, bundan ibret alarak Rablerine karşı olan sorumluluklarını yerine getirirler" ifadelerini kullandı.
(YE-ZB-Y)

16.02.2013 10:13:27 TSI

Editör: Wan Haber