Çorum'un Sungurlu ilçesi'nde Hürriyet Ortaokulu "Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Topluluğu" tarafından Aşure dağıtımı yapıldı.
Hürriyet Ortaokulunda gerçekleşen Aşure Günü etkinliğine İlçe Kaymakam Hulusi Şahin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hürrem Dursun, Şube Müdürleri Ahmet Özdemir ve Erdal Aksoy ile okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Okul Müdürü İsmail Ballı etkinlikte yaptığı konuşmada bu tür etkinliklerin devam edeceğini belirterek, "İçerisinde bulunduğumuz ay Muharrem Ayı'dır. Geleneğimizde ve kültürümüzde Muharrem Ayı'nda oruç tutulup aşure dağıtılmaktadır. Bizde geleneğimizi ve kültürümüzü yaşatmak ve öğrencilerimize anlatmak için Aşure çorbası yaptık. Geleneklerimizi ve kültürümüzü yaşatmak için bu tür faaliyetleri yapmaya da devam edeceğiz" dedi.
Aşure'nin tarihçesi hakkında bir açıklama yapan Beden Eğitimi Öğretmeni Nurettin Açıkgöz'de "Aşure tarihte Kerbela olayı olarak bilinen katliamın anısına yapılan bir çorbadır. Kerbela'da Hz. Hüseyin ve 70 kadar akrabasının zamanın iktidarı yezid tarafından tuzağa düşürülerek ve susuz bırakılarak katledilmiştir. O günden bu güne Muharrem Ayı'nda bu elim olayı anmak için Aşure çorbası yapılmaktadır. Son yıllarda halkımızın Aşure çorbasını sahiplenerek gelenek haline getirmesi ve hatta okullarımızda yapılarak öğrencilerimize dağıtılması hepimizi mutlu etmiştir. Ayrıca geçmişimizle yüzleşmemiz ve insanlık tarihinde kara bir leke olan Kerbela ve buna benzer olayların bir daha yaşanmaması açısından çok önemli bir gelişmedir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından misafirlere ve öğrencilere Aşure ikram edildi.
(SŞ-BÖ)

10.12.2012 11:56:36 TSI

Editör: Wan Haber