Daha birkaç yıl öncesine kadar savunma ürünleri ihtiyacının yüzde 80'ini ithal olarak karşılayan, uçaktan tren setlerine, tanktan askeri araçlara kadar birçok ürünü ithal eden Türkiye, yerli sanayi hamlesinde hızlandı. Yerli tank, helikopter, uçak projelerinin ardından, yerli tren için de seri üretimde süreç belirlendi. 

Türkiye Vagon Sanayi A.Ş.'de (TÜVASAŞ) uzun yıllardır devam eden vagon üretiminin ardından şimdi de yerli tren için çalışmalar hızlandırıldı. TÜVASAŞ Genel Müdürü Erol İnal, 11 yıllık geçmişe sahip olan Milli Tren Projesi'nin asıl mimarının eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olduğunu belirterek, “Bir vagonun maliyeti 4 milyon lira. Yerli trenin üretim maliyetini ise 3.5 milyon lira olarak hesapladık. Bu en üst maliyet. Amacımız bunu aşağı çekmek. Çünkü milli ekonomiye katkısı büyük olacak. Fabrika olarak hazırız. 2.5 yıl sayıp milli trenimizi üreteceğiz” dedi. İnal'ın verdiği bilgiye göre milli tren iki ana merkez üretim tesisinde üretilecek. Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş.'de (TÜLOMSAŞ) hızlı tren ve vagon, TÜVASAŞ'ta ise dizel ve elektrikli set şeklinde üretilecek. Erol İnal, “Üretimle ilgili süreç 6 ay önce başladı. 

Trenin görsel tasarımları ve imalat projeleri tamamlandı. Trenin model seçimi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunum yaptık. Model belirlendi ve üretim süreci başladı. Şu anda yüzde 40 yerlilikte zaten tren üretiyorduk. İlk hamlede minimum yüzde 60'ın üzerinde yerli orana ulaşacağız. Milli trenin lisansı bizde olacağından her türlü maddi ve fiziki iradeyi uygulayacağız. Eskiden lisanstan dolayı trenler üzerinde değişiklik yapamıyorduk” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da savunma ve ulaştırma sanayisinde yaşanan gelişmeleri, “2011'de ilk yerli uydumuzu uzaya gönderdik. Altay tankımız, ATAK helikopterimiz, ANKA insansız hava aracımız, MİLGEM projelerimiz hızla ilerliyor. HÜRKUŞ uçuşa başladı. İlk piyade tüfeğin tasarımı yapıldı, üretim başladı. Kaydettiğimiz gelişmeler son saldırıyı açıklamaya yetiyor” vurgusuyla anlatmıştı.

MİMARI YILDIRIM
TÜVASAŞ Genel Müdürü Erol İnal, 11 yıllık geçmişi olan milli tren projesinin mimarının, eski Bakanı Binali Yıldırım olduğunu belirterek, “Milli trenimiz için 2.5 yıl gün sayacağız” dedi. (Türkiye)

Editör: Wan Haber