Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde hurda metallerden bağ budama testeresi üreten İbrahim Boz, ilçedeki ithal testere satışlarını durdurdu.
Saruhanlı Sanayi Sitesi'ndeki atölyesinde üretim yapan Boz, 1994 yılında ekonomik sıkıntıya girmesi nedeniyle marangozluk mesleğini bıraktığını söyledi. Yeni bir iş arayışına giriştiğini ve testere üretiminde karar kıldığını dile getiren İbrahim Boz, buna da bir arkadaşının, bağ budamada kullanılan testerelerin yurt dışından ithal edildiğini, buna rağmen çok çabuk körleştiğini, bir çoğunun da kırıldığını anlatmasının neden olduğunu ifade etti. Boz, şu bilgileri verdi: "Sanayideki işyerime gidip hurdaya atılmış demir bir şeritten testere yaptım. Çeşitli denemeler yaparak bunu geliştirdim. Avrupa'dan gelen testereler, hava çeliği demirinden yapılması nedeniyle daha çabuk kırılıyordu. Ben ise testereyi karbon çeliği özelliği taşıyan hurda malzemelerden yapıyorum. Kırılma riski çok az, kesimi güzel ve dişleri daha sağlam."
Tasarladığı testereyi imal ettikten sonra, ilçede bağcıların oturduğu kıraathaneye gittiğini ve ilk ürününü tanıttığını anlatan Boz, "Testeremi çok beğendiler. Yaptığım ilk testereyi de daha o gün sattım. 2 yıl sürekli el yapımı testereler yaptım. Talebin çok yükselmesi üzerine seri imalat için makine geliştirmek üzere çalışmaya başladım. Geceli gündüzlü çalışma sonrası makineyi de geliştirdi" dedi.
Kendisi üretmeden önce bölgedeki bağcıların bir çoğunun ithal testere kullandığını ifade eden Boz, 15 yıllık çabası sonucu şu anda bölgede sadece kendi geliştirdiği testerelerin kullanıldığını belirtti. "Bozacı" markasıyla satışa sunduğu ürününe körelme hariç 10 yıl garanti süresi biçtiğini bildiren Boz, bu garantiyi kimsenin veremediğini savundu.
İbrahim Boz, budama da kullanılmak üzere 45 santimetre boyutunda üretilen testereyi, 10-12 liradan satışa sunduğunu, değişik üretim dalları için testere ve bıçak da üretebildiğini belirtti.
(SD-ERG-Y)

10.01.2013 16:35:09 TSI

Editör: Wan Haber