ANKARA - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), kurula hükümet tarafından atanmış hiçbir üye bulunmadığını bildirdi. 16 üyenin de meslektaşların oyları ile seçildiğini vurgulayan HSYK, raporlardaki değerlendirmeler dikkate alındığında Avrupa Yargıçlar Birliği tarafından yayımlanan söz konusu bildirinin taraflı bir bakış açısı ile hazırlandığı ve YARSAV'ın dayanaksız görüşlerini yansıttığının ortaya çıktığını ifade etti.

HSYK, bazı basın yayın organlarında Avrupa Yargıçlar Birliği tarafından yayımlanan bildiriye atfen yapılan haberler sebebiyle kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yaptı. 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği ile yalnızca yüksek yargı üyelerinden oluşan Kurulun yapısının değiştirildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, Yüksek yargı üyelerinin yanı sıra ilk derece mahkemelerinden de üye seçilmesi ile hâkim ve savcıların Kurulda yüksek oranda temsil edilmelerinin önünün açıldığı vurgulandı.

Yapılan anayasa değişikliği uyarınca yüksek yargıdan ve ilk derece mahkemelerinden seçilecek olan üyelerin yine bu mahkemelerde görev yapan hâkim ve savcıların oyları ile belirlenmesinin esası kabul edildiğinin anlatıldığı açıklamada, yüksek yargıda ve ilk derece mahkemelerinde görevli bütün hâkim ve savcıların katıldığı seçimler sonucunda Kurul Üyelerinin seçildiği ve Kurulun bu şekilde oluşturulduğu ifade edildi.

Kurula hükümet tarafından atanmış hiçbir üye bulunmadığının altının çizildiği açıklamada, "Kurulumuzun seçimle gelen 16 üyesi de meslektaşların oyları ile seçilmiştir. Dolayısıyla seçimle gelen Üyeler Hükümeti değil kendilerini seçen hâkim ve savcılar ile içinden çıktıkları yargı camiasını temsil etmektedirler. Habere konu bildiriyi hazırlayan Avrupa Yargıçlar Birliği, Avrupa Ülkelerindeki hâkimlerin oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarının üye olduğu resmi sıfatı bulunmayan bir dernekler federasyonudur. Bu kuruluşa ülkemizden de kısa adı YARSAV olan derneğin üye olduğu bilinmektedir. Sözü edilen derneğin rutin söylemlerinin hiçbir araştırma ve inceleme yapılmadan bildiride yer alması ve bildiriye dayanak teşkil etmesi bu çalışmanın bilimselliğinin ve ciddiyetinin sorgulanması gerektiğini göstermektedir. Kurulumuz ve uygulamaları ile ilgili bilimsel değerlendirmelere ulaşılmak istenildiği takdirde öncelikle Avrupa Birliğinin resmi organları tarafından hazırlanan ilerleme raporları ve istişari ziyaret raporları incelenmelidir. Bu raporlardaki değerlendirmeler dikkate alındığında Avrupa Yargıçlar Birliği tarafından yayımlanan söz konusu bildirinin taraflı bir bakış açısı ile hazırlandığı ve YARSAV'ın dayanaksız görüşlerini yansıttığı ortaya çıkmaktadır." denildi. CİHAN

Editör: Wan Haber