Türkiye'deki tüm şubelerini tek tek kapatan HSBC flaş bir karar alarak Türkiye'deki bireysel bankacılık operasyonlarını satılığa çıkartacak. Kolay bir satış olmayacağa benzeyen koca bankanın önümüzdeki günlerde vereceği kararlar ise merak konusu Kârlılıkta yaşadıkları problemlere rağmen HSBC için Türkiye'de varlığını sürdürmenin önemli olacağını açıklayan bir başka bankacı, "Kurumsal ve ticari faaliyetlerini sürdürmek isteyeceklerdir" diye belirtti .

Reuters'ın mevzu ile ilgili geçti haberde, sürecin basit işlemeyeceğine işaret edildi. Türkiye dahil dört ülkedeki problemli operasyonları hususunda adım atmak isteyen HSBC'nin  Türkiye'deki bireysel bankacılık operasyonlarını satmak istediği ifade edilirken , konu hakkında veri (bilgi) sahibi kaynaklar bunun basit bir süreç olmayacağı görüşündeler.


HSBC CEO'su Stuart Gulliver Şubat sonunda yapmış olduğu duyuruda , bankanın Türkiye, Brezilya, Meksika ve ABD'de problemli devam eden faaliyetlerinin düzeltilmesi için 1-2 sene zaman tanıdığını aksi takdirde daha sert önlemler alacaklarını bildirmişti . 


Konu hakkında veri (bilgi) sahibi dört kaynak bankanın bireysel bankacılık faaliyetlerini satmak için faliyetlere başladığını söylediler. Ancak, Türkiye'de 300'den çok şubesi mevcut bulunan banka için bu satış basit olmayabilir.


"KOLAY BİR SATIŞ OLMAYACAK"
"Bu basit bir satış olmayacak. Büyük Türk bankaları esasen çok fazla şubeli ve HSBC'nin şubelerini almak onlar için çok fazla anlamlı değil" diyen bir bankacı, "Türkiye'ye yeni girmek isteyen bir banka da şubelerden ziyade bankacılık lisansını almak isteyecektir. Mevcut konjonktürde de Türkiye bankacılık sistemine girmek için bir iştah var diyemeyiz" diye açıkladı . HSBC konu hakkında yorum yapmadı.


Maliyetlerini azaltmak ve yapısını sadeleştirmek isteyen HSBC'nin, Brezilya'da da bireysel bankacılık faaliyetlerini satması beklenmekte .


Kaynaklardan biri, HSBC'nin Türkiye operasyonu için likidite problemi yaşamayan Katarlı ya da Çinli bankalardan talep gelebileceğini belirtti .


Kârlılıkta yaşadıkları problemlere rağmen HSBC için Türkiye'de varlığını sürdürmenin önemli olacağını açıklayan bir başka bankacı, "Kurumsal ve ticari faaliyetlerini sürdürmek isteyeceklerdir" diye belirtti .


HSBC TÜRKİYE GEÇMİŞİ
Türkiye pazarına 1990 senesinde giren HSBC, 2014 senesinde 55. dokuz milyon lira ziyan açıkladı. Bankanın yekün aktifleri ise 2013'teki 36.23 milyar lira seviyesinden 33.8 milyar liraya geriledi. Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre, HSBC'nin 2014 Mart ayında 316 olan şube sayısı 2015 Mart itibariyle 291'e gerilerken, aynı zamanda 5,967 olan personel sayısı da 5,536'ya indi.


Türk bankacılık sektöründe 2013 senesinde Citibank, Türkiye'deki bireysel bankacılık faaliyetlerini Denizbank'a satmıştı.
Etiketler: ,HSBC'den bomba Türkiye kararı
Kaynak: turkiye

Editör: Wan Haber