CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Hozat'taki fişleme iddialarıyla ilgili olarak, "Emniyetteki üç ayrı şubenin; Terörle Mücadele, Toplumsal Olaylar ve Güvenlik Şubenin kullandığı bilgisayarda fişler bulunuyor. Kullanılan hard disk bin 24 gigabayt gibi büyük bir belleğe sahip. Rapordaki, değiştirme düzeltme, yazdırma işlemlerinin tümü mesai saatleri içinde yapılmış. Hepimizin bu üç noktadan anladığı; bunun münferit bir hadise, kişisel bir eylem ya da bazı kişilerin bireysel işlediği bir suç olamayacağı yönünde" dedi.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Tunceli İli Hozat İlçesindeki Fişleme İddialarının Araştırılmasına İlişkin Kurulan Alt Komisyon toplantısı sona erdi. Bugünkü toplantısında İçişleri Bakanlığı'nın iddialara ilişkin hazırladığı 22 sayfalık raporu değerlendiren komisyon, çalışmalarına ilişkin yol haritasını belirledi.

"2012'YE KADAR FİŞLER BİR ŞEKİLDE GÖZDEN GEÇİRİLMİŞ"
Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Alt Komisyon Başkanı Mehmet Metiner, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda araştırılması gereken iddialar bulunduğunu belirterek, "15 Eylül 2007 tarihinde oluşturulduğu iddia dilen fişlemeler var. Envanterde kayıtlı olmayan harici hard diskte bulunan biyografik fişlemeler var. İfadelerine başvurulan kişilerin iddiaları içerisinde bu fişlerin 21 Nisan 2012 tarihinde bile değiştirildiği şeklide iddialar var. Dolayısıyla 2007 de başlayan ve 2012'ye kadar bir şekilde gözden geçirilen fişlemeler olduğu iddiaları var. Bu iddiaları çok önemsiyoruz" dedi.
Cumhuriyet başsavcılığının da soruşturma yürüttüğünü, söz konusu hard diskin TÜBİTAK'a gönderildiğini belirten Metiner, "Teknik bilirkişi raporu bekleniyor. Temennimiz odur ki bu rapor olayın gerçek resmini önümüze koyar" dedi.
Fişleme iddialarının hemen ardından fişleme tarihinde görevde olmadığı halde Emniyet Amiri Çağlar San'ın intihar ettiğini belirten Metiner, "Komisyon olarak yol haritamızı belirledik. 15-16 Ocak'ta Tunceli ve Hozat'ta araştırmalarımızı sürdüreceğiz. İlgili, yetkili isimlerle görüşeceğiz. Ayrıca fişlendiği iddiasıyla gündeme gelen vatandaşları dinleyeceğiz" dedi.
Tunceli'ye gitmeden önce 8 Ocak Salı günü raporu yazan iki İçişleri müfettişini dinlemek üzere çağıracaklarını belirten Metiner, 9 Ocak Çarşamba günü fişleme yapıldığı iddia edilen tarihlerde Hozat'ta emniyet amiri olarak görev yapanları çağırıp dinleyeceklerini söyledi. Metiner, Perşembe günü de intihar eden San'ın eşi ve annesini dinleyeceklerini söyledi.

"MESAİ SAATLERİNDE YAPILMASI DİKKAT ÇEKİCİ"
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ise, İçişleri raporunda dikkat çekici bölümler olduğunu belirterek, "Birincisi, Emniyetteki üç ayrı şubenin; Terörle Mücadele, Toplumsal Olaylar ve Güvenlik Şubenin kullandığı bilgisayarda fişler bulunuyor. İkincisi kullanılan hard disk bin 24 gigabayt gibi büyük bir belleğe sahip. Üçüncüsü, rapordaki, değiştirme düzeltme, yazdırma işlemlerinin tümü mesai saatleri içinde yapılmış. Benim ve tümümüzün bu üç noktadan anladığı, bunun münferit bir hadise, kişisel bir eylem ya da bazı kişilerin bireysel işlediği bir suç olamayacağı yönünde. Çünkü bu kadar büyük belleğe sahip bir hard diskin kullanılması orada organize bir iş olduğunu gösteriyor" dedi.
Aygün, hard diskin 375 gigabaytının dolu olduğunu ve içinde fişlerin de bulunduğunu belirterek, "Yani resmi kurumların bilgisi dahilinde işlenmiş bir suçla karşı karşıyayız" dedi.
Alt Komisyon Başkanı Metiner, söz konusu harici hard disk'in 2010 yılında alındığını ancak envantere kayıtlı olmadığına da işaret etti.
MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ise, fişlerin word dosyası üzerinde hazırlanmış bir form şeklinde olduğunu ve içinde kişiler hakkında bilgiler yer aldığını söyledi.
Öte yandan, İçişleri müfettişlerinin hazırladığı raporun sonuç bölümünde 'fişlemelerin kurumsal değil, bireysel bir eylem' olduğunun belirtildiği öğrenildi.
(MÜG-ÖZ-Y)

03.01.2013 17:30:32 TSI

Editör: Wan Haber