Resmi temaslarda bulunmak üzere Atina'ya gelen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile görüştü.
İki lider, görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Yunanistan'a teknik bilgi ve özel yatırım yardımının yanı sıra, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal krizden sağlam bir şekilde çıkabilmek için gösterdiği çabalara manevi destekte bulunulacağının sözünü verdi.
Şu ana kadar yapılan fedakarlıklardan ve reformlardan övgüyle bahseden Hollande, "Avrupa'daki hiçbir insan bu kadar çile çekmemiştir" diyerek, Yunanistan'a her türlü fırsatın tanınması gerektiğini dile getirdi.
Hollande, Fransa'nın, Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin Yunanistan'a sağladığı ekonomik yardıma ek olarak, ülkeye idari destek verdiğini, sağlık ve turizm alanlarında ise teknik destekte bulunduğunu söyledi.
Başkent Atina'ya beraberindeki 120 girişimciyle gelen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Fransız firmalara Yunanistan'daki yatırım olanaklarını değerlendirmeleri çağrısında bulundu.
Hollande, "Yunanistan halkına dayanışma, destek ve özellikle güvenin ne demek olduğunu göstermeliyiz" dedi.
Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ise, Fransız şirketler tarafından yapılacak yatırımları memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, Fransa Cumhurbaşkanı'nın sözlerinde dayanışma ve destek bulduğunu dile getirdi.
Samaras, "Sayın Hollande Yunan halkının çabalarına gösterdiği saygıyı ifade etti ve işsizlikle mücadele konusunda alınması gereken tedbirlerin altını çizdi" dedi. Samaras, Hollande ile görüşmelerinde Yunanistan'da güvenlik, turizm ve özelleştirme alanlarındaki yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi konularını ele aldıklarını söyledi.
Yunanistan'daki işsizlik ve ekonomik gerileme oranının vahim düzeylerde olduğundan söz eden Samaras, AB'ye, bu sorunların aşılması için daha fazla plan geliştirmesi çağrısında bulundu.
Öte yandan Hollande'ın ziyareti sırasında, hükümetin aksi yöndeki talebine rağmen Yunanistanlı gazeteciler 24 saatlik grev kararı aldı. Hollande'ın ziyareti yabancı medya ve devlet televizyonu tarafından kaydedildi.
Yunanistan 2008 yılından beri ekonomik krizle boğuşuyor. 2011 yılı itibariyle ise kriz ciddiyetini koruyor. 2010 verilerine göre ülkenin IMF'e 30 milyar dolar borcu bulunuyor. Halk ise hükümetin, borçlardan kurtulmak için uyguladığı ağır kemer sıkma politikaları sebebiyle sıklıkla greve çıkıyor.
(CC-YHY-D)

19.02.2013 18:11:58 TSI

Editör: Wan Haber