1963'te Fransa ile Almanya arasında imzalanan Élysée Antlaşmasının 50. yıl dönümü münasebetleriyle Berlin'de buluşan Alman Şansölye Angela Merkel ile Fransız Cumhurbaşkanı Francis HolLande, Avrupa'nın ekonomik sıkıntılarına nasıl çare bulacaklarını görüştüler. Merkel, Fransa'nın Mali'ye müdahalesini "zor bir iş" olarak değerlendirirken Hollande bunun bir mesuliyet olduğunu kaydetti.
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel, 22 Ocak 1963'te imzalanan Élysée Antlaşmasının 50. yıl dönümü kutlaması için bugün Berlin'de bir araya geldiler. Fransız Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Hollande'ın rakibi Sarkozy'i açıkça destekleyen Merkel'in Berlin'de Fransız Cumhurbaşkanını misafir ederken Sarkozy ile olduğu kadar samimi tavırlar takınmadığı görüldü. Alman ve Fransız kabineleri de Merkel ve Hollande ile birlikte müşterek çalışma toplantısına katıldılar. İki ülkenin liderleri aynı zamanda Berlin'de 50. yıl kutlamalarına katılıyorlar.
MERKEL: "ARAMIZDAKİ BAĞLARI DERİNLEŞTİRMELİYİZ"
Hollande ile birlikte basın açıklaması yapan Merkel, "Burada birlikte bulunmamızın sebebi aramızdaki münasebetleri güçlendirmek, ekonomik bağları derinleştirmek ve sosyal güvenliğe fayda sağlamaktır" dedi. Merkel, Haziran'daki Avrupa Konseyi'ne hazırlık yolunda Fransa ile Almanya'nın daha istikrarlı bir sermaye ilişkisi ve finans istikrarı temin etmek için işbirliğini geliştireceğini söyledi. Merkel, iki ülke arasındaki münasebetin sadece siyasi ve iktisadi değil, aynı zamanda beşeri temellere dayandığını ve bu yüzden bu işbirliği için iki ülkeden sosyal partnerleri teşvik ettiklerini kaydetti.
Fransa'nın pek çok ülke ile dost ve yakın ilişkilere sahip olduğunu söyleyen Hollande, "Ancak Almanya'nın bizim için istisnai bir vaziyeti var. Fransız-Alman münasebeti sıra dışıdır. Coğrafi yakınlıktan ötürü aynı tarihi, dili ve kültürü paylaştığımız pek çok ülke ile yakınız. Ancak Fransa ve Almanya bilhassa iki dünya harbinden sonra Avrupa'nın istikrarı için daha çok mesuliyet alan ülkeler olmuşlardır ve bu minvalde hareket etmişlerdir" dedi.
Avrupa bütçesinin sıkıntılarına çare bulmak için Fransa ve Almanya'nın mesuliyetinin fazlalığına dikkat çeken Hollande, "Avrupa ülkeleri bizim ne yaptığımıza bakıyorlar. Bizim ilişkilerimiz sıra dışıdır ancak bu sadece Fransız ve Alman menfaatleri için böyle değildir. Bu ilişki Avrupa için mesuliyet taşımaktadır ve Avrupa'nın meselelerini halletmek için Avrupalılarla birlikte hareket etmeliyiz" diye konuştu.
HOLLANDE: "AFRİKA'YA MÜDAHALE ETMEK MESULİYETİMİZ İCABIDIR"
Fransa'nın Mali'de askeri harekât tertip etmesini değerlendiren Merkel, "Bu zor bir askeri iş. Umarız Fransız askerleri 'İslamistler'e karşı galip gelir ve bu meseleyi hallederler. Askerlere ve ailelerine başarılar dilerim. Çünkü bu guruplarla mücadele etmek çok zor bir iştir" dedi.
Mali operasyonları için Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise şöyle konuştu: "Herkes Fransa'nın niçin böyle bir harekâta kalkıştığını merak ediyor. Biz Mali'nin toprak bütünlüğü ve istikrarı için bu ülkeye yardıma gittik. Zaten askeri kuvvetlerimiz bölgeye yakındılar. Mali'de çıkan isyanlar ile bu ülke bizden yardım istedi ve biz de bir mesuliyet icabı Afrika'ya yardım için müdahale ettik. Bu Avrupalıların Afrika'ya müdahalesi değildir, her zaman Afrika meselelerini Afrikalıların halletmesinden yanayız ancak bu Avrupalıların Afrika'ya yardım ve anlayış gösterme mesuliyetidir."
(CTŞ-ÖK-D)

22.01.2013 17:40:55 TSI

Editör: Wan Haber