Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği patriot füzelerinin Hollanda'dan gelecek olan kısmı bugün yola çıktı. Bir patriot füzesi kullanılması halinde 3,5 milyon Euro'ya mal olacak ve bu maliyeti Hollanda ödeyecek.
Türkiye'nin NATO vasıtasıyla Hollanda'dan istediği savunma maksatlı Patriot füzeleri sabahın erken saatlerinde Doğu Hollanda'daki Bestkazerne askeri üssünden askeri emniyet konvoyu eşliğinde yola çıktı. Onlarca askeri vasıtadan oluşan konvoy, Türkiye'ye gemiyle hareket etmek üzere Hollanda limanına doğru yola çıktı.
"BİZ ADANA BÖLGESİNİ SURİYE'DEN GELECEK FÜZELERE KARŞI KORUYACAĞIZ"
Patriotlar'ın Hollada'daki askeri üstten limana çıkışının ardından milletlerarası basına açıklama yapan Hollanda Genel Kurmay Başkanı Tom Middendorp, "Füzeleri en kısa zamanda Türkiye'ye ulaştırmak için elimizden geleni yapacağız. Bizim acelemiz yok ancak Türkiye için bu füzeler acil. NATO bu füzeler için 'gerektiği kadar süreliğine' bu desteği veriyor, ancak biz Hollanda olarak ilk etapta 12 ay olarak belirledik" dedi. Middendorp sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bizim için değil Türk halkının emniyeti için. Türk hükümeti bizden işbirliği için yardım istedi ve biz de Türk hükümetine destek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. NATO bu işbirliğini gerektiği sürece devam ettirme kararıyla başlattı. Müdafaa maksatlı bu işbirliğine şimdilik Hollanda olarak biz 1 senelik katılıyoruz. Biz Adana şehrinin hava emniyetinden mesul olacağız. Aslında Türkiye bölgede kendi müdafaa sistemlerine sahip ve güçlü bir askeri kuvvete de sahip ancak bu işbirliği balistik füze tehditlerine karşı yapılmıştır. Eğer bölgede bir balistik füze tehdidi olursa bu sistem hemen onu fark edecek ve harekete geçecek. Bu hava sistemi Türkiye'nin hava ve kara sahasını müdafaa içindir. Suriye'den gelmesi muhtemel füze ve saldırılara karşı Türkiye'ye yardım maksatlıdır. Herhangi başka bir ülke aleyhinde bir tehdit hareketi değildir. Burada NATO ülkeleri müttefiklikleri icabı aralarında nasıl yardımlaşma ve kuvvet birliği yaptıklarını göstermektedir. ABD, Almanya ile birlikte bölgede NATO müttefikleri irtibat sistemine sahip olarak herhangi bir fevkalade hal vaziyetinde derhal NATO çatısı altında koordinasyon idaresi yapılabilmektedir. Mesela eğer Adana'ya bir füze gelme ihtimali olursa bu radar sistemi derhal haber alıp bölgedeki diğer sistemleri uyaracak ve birlikte hareket edilerek hedefe karşı adım atılacak."
300 HOLLANDALI ASKER TÜRKİYE'YE GELİYOR
Daha sonra çalıştırılan bir Patriot bataryası basın mensupları basın mensuplarına teşhir edildi. Edinilen bilgilere göre, her bir batarya için 24 saat süresinde nöbetleşe çalışacak üçer ekip toplam 45 ila 60 kişi gerekiyor. Ve her bir batarya için 80 askeri tırlık bir konvoy yola çıktı. Toplamda 160 askeri vasıtalık konvoy 22 Ocak'ta Adana'ya varmış olacak. İlk etapta 30 asker 12 Ocak'ta Türkiye'ye gönderilmiş olacak. Takip eden günlerde de 270 Hollandalı asker daha Adana'ya varacak. Böylelikle toplamda 300 Hollandalı askerin patriotların başında bulunacağı belirtildi. Gerektiği takdirde ise Hollanda'nın göndereceği en fazla asker sayısının ise 360 olduğu bildirildi.
"NATO MÜTTEFİKİMİZE YARDIM ETMEK GURURDUR"
Verilen bilgilere göre, her bir Patriot füzesinin kullanım maliyeti 3,5 milyon Euro. Askeri mercilerden edinilen ilk bilgiler, füzelerin kullanımı halinde bu maliyetin Hollanda tarafından karşılanacağını ifada ediyor. Mevzuya dair İHA'ya konuşan Hollandalı Yarbay Marcel Buis, ülkesinin sahip olduğu patriot füze sistemlerinden gurur duyduğunu belirterek şöyle konuştu: "Öncelikle ifade etmeliyim ki, bir NATO müttefikiniz sizi çağırıyor siz onun yardımına koşuyorsanız bu harika bir şeydir. Bunun için gururluyum. 160 kamyon 60 konteynır yola çıktı. Toplamda, 2 patriot ateşleme ünitesi, buna ilave olarak sıhhiye yardım ekipleri, bakım ekiplerimiz var. Bu hareketi Türkiye ve diğer NATO müttefikleri ile işbirliği içerisinde yapıyoruz. Türkiye'nin hava kuvvetlerine ilave olarak biz de elimizden geleni yapacağız. Diğer üç NATO ülkesi ile birlikte bu bölgede her türlü hava tehdidine karşı gerekeni yapacak muktedir bir kuvvet olduğumuzu düşünüyorum. Böylece vazifemiz icabı Türkiye'nin hava kuvvetleriyle birlikte tehdit altındaki bölgesini muhafaza edeceğiz."
(SA-CTŞ-D)

07.01.2013 14:33:59 TSI

Editör: Wan Haber