Yaklaşık 1,5 yıl önce Hollanda'da bir polis karakolunda hayatını kaybeden Türk genci İhsan Gürz'ün polis karakolundaki video kayıtlarını izleyen baba Cengiz Gürz, oğlunun karakolda kaldığı saatleri 'insanlık dışı' olarak değerlendirdi.
Hollanda'da yaşayan 22 yaşındaki İhsan Gürz, 2 Temmuz 2011'de Hollanda polisi tarafından Beverwijk'da bir snackbarda gözaltına alınmış, ertesi gün sabah İjmuiden karakolunda hücresinde ölü olarak bulunmuştu. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın da yargı sürecini ve gelişmeleri yakından takip ettiği olay, Hollanda'nın ulusal ve yerel basınında da gündeme gelmişti.
Olayın ardından baba Cengiz Gürz, vefat eden oğlunun polis karakolundaki video kayıtlarını avukatıyla birlikte izledikten sonra oğlunun karakolda kaldığı saatleri 'insanlık dışı' olarak değerlendirdi. Görüntülerde oğlunun çaresiz şekilde ölüme terk edildiğini ve 6,5 saat can çekiştiğini iddia eden baba Gürz, oğlunun elleri, kolları ve ayakları kelepçeli halde hücreye atıldığını söyledi. Görüntülerde ses olmadığını vurgulayan baba Gürz, polislerin oğlunun elleri ve ayaklarındaki kelepçeleri çözdüğünü, daha sonra da elbiselerini çıkarttıklarını söyledi.
Haarlem Mahkeme Sarayı'nda avukatı Arnold Comans ile birlikte oğlunun ölmeden önceki son görüntülerini izleyen baba Gürz, videonun devamında oğlunun saatlerce betonun üstünde kıvrandığını öne sürerek, "Bir ara kendine gelir gibi oldu. Yardım ziline uzanmaya çalıştı ama başarılı olamadı. Betonun üstüne yığılarak, iki büklüm kıvranmaya devam etti" dedi.
Polislerin ara ara gelip onu uzaktan kontrol ettiğini belirten Gürz, "Saat 05.48'de oğlum, elleri ayakları titreyerek can veriyor. Polisler yine hücreye geliyor ve oğlumun cansız bedenini ayaklarından tutup sürükleyerek hücrenin dışına çıkartıyorlar. Sözde doktor, 5 metre uzaktan olanları seyrediyor. Polislerin biri de oğluma kalp masajı yapıyor. Saat 06.00 civarlarında da iş işten geçtikten sonra ambulans geliyor" şeklinde konuştu.

İÇ ORGANLARI ALINMIŞ
Erzincan Mollaköy beldesinde 7 Temmuz 2011 günü toprağa verilen İhsan Gürz'ün mezarı, definden 3 gün sonra yeniden otopsi yapılmak üzere açılmıştı. Erzincan'da defnedildikten sonra ek otopsi istekleri nedeniyle İhsan Gürz'ün cenazesi Trabzon'a gönderilmiş, Trabzon Adli Tıp Kurumu ise Gürz'ün organlarının olmadığı yönünde rapor vermişti. Bunun üzerine baba Gürz, "Cenazemizi Türkiye'ye getirdik ve şüpheli ölüm olduğu için Trabzon Adli Tıp Kurumu'nda otopsi yapıldı. Yapılan otopsi sonucu kalbinin ve beyninin iç organlarının alındığını, çalındığını dersek daha doğru olur ortaya çıktı" ifadesini kullanmıştı.

BOZDAĞ, GEÇEN YIL AİLEYLE GÖRÜŞMÜŞTÜ
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 14 Temmuz 2011 tarihinde Başbakanlık Yurtdışı Türkleri ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nda İhsan Gürz'ün ailesiyle görüşerek, "Kalleşçe yapılan saldırıyı lanetliyorum. Tüm dünya şu gerçeği iyi bilmeli; terörle kimse netice alamamıştır. Bundan sonra da alamayacaktır. AB'ye üye olan bir ülkenin karakolunda savunmasız bir insanın hayatını kaybetmesi kabul edilebilir bir şey değil" demişti.
Olayla ilgili yargı süreci devam ediyor.
(PS-ÖZ-Y)

19.12.2012 13:15:34 TSI

Editör: Wan Haber