Hollanda Azerileri, ülkenin muhtelif şehirlerinde 1990 Bakü şehitlerini andı.
Lahey'de bulunan Hocalı anıtına yürüyerek gelen Azeriler, anıt önüne karanfiller ve güller bıraktı. Azeri anaların ve Hollanda Azerbaycan kadınlar birliğinin de katılım sağladığı anma gününde, Lahey'de bulunan Azerbaycanlılar derneğinde bir araya gelen Azeriler, 20 ocak 1990 günü öldürülen Bakü Şehitleri anısına filim gösterimi izledi.
Anıt önünde kısa bir konuşma yapan Hollanda Azerbaycanlılar Derneği Başkanı İlhan Aşkın, bu şahadetin aslında bir kurtuluş meşalesini ateşlediğini ve hürriyete atılan ilk adım olduğunu belirtti. Aşkın, "1990 20 ocağında Rus ve Ermeni canileri tarafından Bakü'de yapılan kıyımda, silahsız, günahsız insanlar tanklar altında ezildi. Bugün Hollanda'da 20.000 üzerinde Azeri Türkü yaşıyor ve Hollanda'nın bize uzak olan şehirlerinde de bu katliam hatırlanıyor. Bizim için önemli olan şehitlerimizi unutmamak ve onları yad etmek. Şu anda Hocalı şehitler abidesi önündeyiz" dedi.
Anavatan Azerbaycan Kadınlar Birliği Hollanda Başkanı Sedri Maise Amirzade duygularını şöyle dile getirdi: "23 yıl önce bugün Bakü'de meydana gelen bu kıyımla biz aslında özgürlüğümüzün ilk adımını atmıştık. Bizim şehitlerimiz olmasaydı biz bugün müstakil yaşayabilmezdik, müstakil bir devlet olabilmezdik. Biz bugünümüzü büyük bir gururla görüyor ve şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz ve onlara saygı duruşunda bulunuyoruz. Bir gün gelecek biz şehitlerimizin yanına alnı açık, yüzü ak, sevinç karanfilleriyle de geleceğiz. Bu günümüzü biz gururla anıyoruz. Bu soğuk havada bizi burada yalnız bırakmadığınız için sizlere de çok teşekkür ederiz" dedi.
(MÇ-CTŞ-D)

20.01.2013 18:11:17 TSI

Editör: Wan Haber