Azerbaycan’ın Karabağ Bölgesinde bulunan Hocaali, ‘Ermeniler tarafından şehit edilen Müslümanlar için Hz. Ömer Camii’nde öğle namazı öncesinde mevlid okutuldu. Okunan Mevlid’in ardından bir açıklamada bulunan Van Müftüsü Nimetullah Arvas, Hocaali ve Zeve’de şehit düşen Müslümanlar için dua ettiklerini belirterek, “Cenabı Allah bir daha böyle katliamlar yaşatmasın. Bu katliamlardan herkesin ders alması gerekir. Onların ruhları şad olsun” dedi.


Okunan mevlidin ardından cami önünde bir basın açıklaması yapan ASİMDER Doğu Anadolu Bölge Temsilcisi İrfan Ermiş, 1992 yılında Ermeniler tarafından Azerbaycan’nın Karabağ bölgesi Hocaali’de yapılan katliamda 613 bin Müslümancın şehit edildiğini belirterek, “ Van’da 1918’de Zeve’de 3 bin 500 ila 4 bine yakın yurttaşımız katledilmiş, toplu halde katledildikten sonra oradaki evlere doldurulmuş, sonra gaz dökülerek yakılmıştır. Maalesef bunları bize unutturdular” dedi.


Düzenlenen basın açıklamasına Dünya Azerbaycan Kongresi Genel Sekreteri Semir Adıgüzelli, General Elefset Kasımof ve vatandaşlar katıldı.


Basın açıklamasına katılan ASİMDER Yönetim Kurulu Başkan Göksel Gülbey de, Van’da 1914 ila 1915 yıllarında yapılan katliamların her evde bir hatırası var olduğuna dikkat çekerek, “Zeve Şehitliği burada. Van’da taş üstünde taş koymadılar ama maalesef biz gençlerimize bunları anlatamıyoruz ve bu tarihimizi unutturdular bize. Van’da 50 kadın, namusları kirlenmesin diye kendilerini göle attılar ve intihar ettiler. Bizler bu 50 tane Van kadınını hiçbir zaman unutmadık ve onlar için elli tane karanfili Van Gölü’ne bıraktık. Vanlı her zaman dik duruşunu ve onurlu duruşunu göstermiştir. Vanlı kardeşlerimizden, hemşerilerimizden bu atalarımızın gösterdiği duruşu şimdide göstermelerini istiyoruz. Bizler kimseye düşman değiliz ama kimse yapmadığımız, katletmediğimiz halde bize katil diyemez” ifadelerini kullandı.


“KARABAĞI İŞGALDEN AZAT EDECEĞİZ”
Yaptığı konuşmasında Amerika, Fransa ve Rusya’yı arkasına alan Ermenilerin Azerbaycan’ı bölmek istediğini vurgulayan Azerbaycan Beynel Xelk Diaspora Merkezi (BDM) Genel Başkanı İsmail Ağayev, “Ermeniler, çocuklara, kadınlara kıymadılar. Hepinizin bilesiniz ki Ermenilerin bu katliamları cevapsız kalmayacaktır. Onların başımıza getirdiklerinin cevabını vereceğiz. Van’da, Ardahan’da ve Kars’ta katledilen Müslümanların kanı yerde kalmayacaktır. Atalarımızın ruhları için topraklarımızı işgalden kurtaracağız. Karabağ’ı işgalden azat edeceğiz” şeklinde konuştu.


Dünya Azerbaycan Kongresi Genel Sekreteri Samir Adıgüzelli ve General Elefset Kasımof'un da katıldığı basın açıklaması sonrasında vatandaşlara, Ermenilerin yaptığı katliamı anlatan kitaplar dağıtıldı.

Editör: Wan Haber