Ermenistan'ın Hocalı Kasabası'nda yaptığı katliamı protesto etmek amacıyla Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) önünden yola çıkan ve Erivan'a yürüyen Kalender Bayramlı, Erzurum'a ulaştı.
16 Kasım tarihinde Ankara'dan yola çıkan 59 yaşındaki Kalender Bayramlı, yürüyerek çıktığı yolda, Erzurum'a ulaştı. Ağır kış şartlarına rağmen sırtındaki çantasıyla birlikte günde ortalama 30 kilometre yol yürüyen Bayramlı, 850'ncü kilometresini tamamladı. Bayramlı toplamda 2 bin 250 kilometre yol yürüyecek. Kalendar Bayramlı, Ermenistan'ın 26 Şubat 1992 tarihinde Azeri toprağı Karabağ'ı işgali sırasında Hocalı Kasabası'nda katliam yaptığının altını çizerek, yaz aylarında Azerbaycan'a yürüdüğünü, bu yıl da Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan sözde soykırım anıtının önüne kadar giderek burada basın açıklaması yapmayı planladığını söyledi.
Kalender Bayramlı, dünya genelinde Ermeni Milleti diye bir millet olmadığını da iddia ederek, "Türk Milleti her zaman vardır ve var olacaktır. Hiç bir zaman soykırım yapmadıkta. Benim tek amacım Ermenistan'da bulunan sözde soykırım anıtı önünde dünyaya duyurmak. Bu katliam 180 tane devletin gözü önünde oldu. Bu devletlerin bayrağı dalgalanıyor, ama inanın onursuz dalgalanıyor. Azerbaycan Hükümeti'ne de sesleniyorum. Artık beklemeyelim, topraklarımızı geri alalım, şehitlerimizin kanı yerde kalmasın. Bıçak kemiğe dayandı, yeter artık. Bunlar kimler ki, neyin nesi, arkasında kim yada hangi devlet olursa olsun. O şehitlerin kanı yerde kaldıkça, o topraklar Ermenilerin elinde oldukça 59 yaşındayım, yaşayana kadar yürüyeceğim" diye konuştu.
Erzurum'da bir basın toplantısı düzenleyen Bayramlı, Ermenistan'ın 1992 yılında Azeri toprağı Karabağ'ı işgali sırasında Hocalı kasabasında yaptığı katliama dikkati çekmek amacıyla Ankara'dan yürüyüşe başladığını söyledi.
Ankara'dan 16 Kasım'da yola çıktığını ve uğradığı yerlerde olumlu tepkiler aldığını belirten Bayramlı, "Herkese buradan seslenmek istiyorum. Gidin, Erzurum'da, Kars'ta, Iğdır'da yaşları ilerleyen dedelerimize, teyzelerimize, Ermenilerin yaptıkları zulümleri sorun. Size tek tek anlatırlar soykırımı kimin yaptığını. Biz kimseye soykırım yapmadık. Benim tek derdim Azerbaycan'ın Karabağ'ı alması. Ermenistan'a beni almayacaklarmış. Ben Ermenistan'a vaktinden biraz daha önce gideceğim ve çadırımı kurup Azerbaycan bayrağını dikeceğim. Yaptıkları soykırımı tüm dünyaya anlatacağım" dedi.
Bayramlı, Erzurum'un ardından, Kars'a gideceğini ve tek amacının tüm dünyaya Ermenilerin yaptığı soykırımları anlatmak olduğunu dile getirdi. Yurt dışından da çok büyük manevi destekler aldığını ifade eden Bayramlı, şunları kaydetti:
"Yola çıktığım günden beri çok sayıda kişiden tebrik telefonu aldım. Fakat Azerbaycan elçiliğinde çalışan bir kişinin gönderdiği mesaj beni çok üzdü. O kişi benim reklam peşinde koştuğumu yazmış. Ben reklam peşinde olsaydım 1982 doğumlu kızımın adını Azer, 1986 doğumlu diğer kızımın adı ise Baycan koymazdım. Bana çok para teklif eden oldu, sponsorluk teklifi geldi, ama kabul etmedim. Fakat bu mesaj beni çok üzdü. Kendi canımızdan, kendi kanımızdan olan insanların böyle mesaj atmasına şaşırdım."
(AA-AA-AŞ-Y)

10.12.2012 16:35:58 TSI

Editör: Wan Haber