Akköprü Mezarlığı’nda bir süre önce çalışmalarına başlayan Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı Mezarlıklar Şube Müdürlüğü ekipleri, mezarlık içindeki yolların tamamını yeniliyor.

Eski yollardaki hasarlı ve kırık kilitli parke taşlarını kaldıran ekipler, zemin iyileştirme çalışmalarının ardından yeniden kilitli parke taşı döşemesi yapıyor. Ayrıca kapsamlı bir çevre düzenlemesi işine de koyulan ekipler, mezarlık içindeki yolların etrafına selvi, çınar, kara çam ve mavi çam fidanları dikerek, gül ve mevsim çiçekleri ekti.

Mezarlık çevre duvarı yapım işini bir süre önce tamamlayan ekipler, daha sonra duvarların üzerine ferforje korkuluk ve ışıklandırma yaptı. Mezarlığın yeni hali vatandaşların büyük beğenisini kazandı.

Akköprü Mezarlığı’nın girişindeki Mezarlıklar Şube Müdürlüğü binası yanında bulunan gasilhane ve morg da 24 saat hizmete hazır bekliyor. Cenaze nakil aracı, mezar alanı, morg, gasilhane ve mezar üzerine örtülen sal taşları da dahil olmak üzere bütün hizmetlerin vatandaşa ücretsiz olarak sunulduğunu belirten yetkililer, Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanında bulunan bin 50 mezarlıkta iyileştirme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

“Daha önce mezarlıklarda rahatça gezemiyorduk”

“Eskiden bu mezarlıkta rahatça gezemiyorduk” diyen İhsan Dikmenözü isimli vatandaş, “Mezarlıkların hali hiç iyi değildi. Kırık ve yerinden sökülmüş parke taşları düzensiz ve çukur dolu yollar vardı. Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları ile eski görüntülerden eser kalmadı. Mezarlık yolları yenilendi. Çevre düzenlemesi yapılarak yeni fidanlar dikilerek, çiçekler ekildi. Şu anda mezarlık içinde rahatlıkla hareket edebiliyoruz. Hiçbir rahatsızlık duymadan ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Mezarlığın geçen yılki hali ile bu seneki görüntüsü arasında büyük fark var. Burada ve her yerde yaptığı çalışmalardan dolayı Büyükşehir Belediyemize teşekkürlerimi sunuyorum. Vatandaş olarak yapılan işlerden çok memnunuz” diye konuştu.

“Hizmetleri görünce Van’a geri dönme isteğimiz arttı”

İzmir’de yaşadığını, her yıl akraba ziyaretleri ve tatil yapmak için Van’a geldiğini belirten Nihat Kurt isimli vatandaş ise, “Eski haline göre mezarlıklarımız çok daha güzel oldu. Büyükşehir Belediyesi burada kapsamlı çalışmalar yapmış. Mezarlık içindeki yollar yenilenmiş. Mezarlar arasında rahatça hareket edebilmemiz için küçük patika yollar yapılmış. Çevre düzenlemesi yapılarak güzel bir görünüm sağlanmış. Sadece mezarlıklarda değil Van genelinde güzel çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Artık Van’a geri dönüp tekrar burada yaşamayı da düşünmeye başladık. Büyükşehir Belediyesine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tüm bu güzel gelişmelerin yanında mezarlık içindeki otların uzadığını fark ettik. Bununla ilgili bir çalışma yapılması bizleri mutlu eder. Ayrıca mezarlığın girişinde Büyükşehir Belediyesinin de gözetiminde vatandaşların talebi doğrultusunda mezarlıklarımızda Kur’an-ı Kerim ve Yasin okuyacak kişilerin de olmasını isterdik” dedi.

“Her alanda yapılan çalışmaları takdirle izliyoruz”

“Belediyemizin her alanda yaptığı çalışmaları takdirle izliyoruz” diyen Celal Kurt isimli vatandaşise, şunları söyledi:
“Mezarlıklarımızda ciddi çalışmalar yapıldı. Çukurlarla dolu ve düzensiz olan yollar yenilendi. Ağaç ve çiçekler ekilerek çevre düzenlemesi yapıldı. Bunun gibi daha birçok iş yapıldı. Mezarlıkların güvenliği, çevre temizliği ile ilgilenen personeller var. Bu memleketin yerlisi olarak Van’ımızın güzel olmasını istiyoruz. Belediyemizden yaptığı çalışmalardan memnunuz. Allah emeği geçen herkesten razı olsun.” (iha)

Editör: Wan Haber