Bursa Yenişehir arasında 4 yılda tamamlanacak 74 kilometrelik yüksek hızlı tren hattında açılacak 11 tünelin 9'unda çalışmalar aralıksız sürüyor.
Nilüfer ilçesindeki Balat semtinde yarın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in katılımları ile temeli atılacak olan Bursa Yenişehir hızlı tren hattında ekipler 3 vardiya olarak tünel açıyorlar. İlk projelendirildiğinde 12 olan tünel sayısı Balat yakınındaki ilk tünelin açmaya dönüştürülmesi ile 11' e indi. Balat'tan itibaren ilk 8 tünel ile en son ve en uzun olan 4,5 kilometrelik son tünelde çalışmalar 24 saat hiç durmadan sürdürülüyor.
Yer altında toprak sıcaklığının 17 derece olması işçileri kar ve gece soğuğundan koruyor. Balat'tan itibaren Alaşar 1 tüneli 534 metre, Alaşar 2 tüneli bin 260 metre, İsmetiye tüneli bin 5 metre, Demirtaş tüneli 230 metre, Demirtaş otobanaltı tüneli 2 bin 440 metre, Igdır tüneli 785 metre, Kışlaboğazı tüneli 225 metre, Barakfakih tüneli bin 210 metre, Gölbaşı tüneli 185 metre, Erdoğan tüneli 2 bin 685 metre, Marmaracık tüneli ise 4 bin 440 metre uzunluğunda olacak.
5 ayrı alt yüklenici firma 9 tünelde çalışıyor. Tünellerde kaya zemin olduğundan kontrollü patlama yapılarak taşlar çekiliyor. Alaşar 2 tünelinde toprak zemin olduğundan çalışmalar daha zor yürütülüyor. Bu tünelde ekipler kazma yöntemiyle daha zorlu bir çalışma sergiliyorlar. İlk etapta tünelin üst demir konstrüksiyon kalıpları yerleştiren ekipler, artından 40 santimlik betonları atacaklar. Çelikler Holding YSE inşaat tarafından inşaat çalışmaları yapılan hattın ray imalatlarını da başka bir firma gerçekleştirilecek.
Bursa Bilecik hattı iki etap halinde iki farklı firmaya verildi. Bursa Yenişehir dışında da karşıdan başka ekipler Bilecik ile Yenişehir arasında çalışıyorlar. Bu sistemle imalatlar 4 yılda tamamlanıp hızlı tren 2016 yılında Bursa'dan İstanbul Ankara arasındaki hızlı tren hattına bağlanacak. Böylece Bursa Ankara 2 saate inecek.
(İRF-İHS

22.12.2012 18:45:26 TSI

Editör: Wan Haber