Hisse senedi, basit anlamıyla ortaklıktır. Geniş ve finansal anlamda hisse senetleri, anonim ortaklıklar tarafından çıkarılan ve borsada işlem görüp yatırımcıların tercih etmesi halinde payları oranında kendilerine her türlü ortaklık hakkı veren kıymetli evrak niteliğindeki senetlerdir. Şirkeler çeşitli şekilde büyümeye gidebilirler mesela bankadan borç alabilirler, kendi içlerinde büyüme şeklinde de gelişebilir aynı durum. Ancak bu durum şirketler için hızlı bir büyümeyi sağlamayacaktır. Diğer büyüme şekli de senetlerin halka açılmasıdır. Bu şekilde şirketler hızlı ve büyük gelişmeyi sağlayabilirler. Şirketlerin senetlerine ortak olmak isteyen yatırımcılar şirketin konusuna göre siyasetten, gündemden, ekonomiden, magazinden, bilhassa borsadan ve bu minvaldeki her türlü iniş çıkıştan haberdar olarak belirli bir yatırıma gitmelidirler. Aksi halde acemi yatırımcı portföyünde sürekli zarar eden bir nitelikte olacaktır. Bu durumda esas olan borsada çok işlem yapmak değil, doğru ve değişken verilerinde farkında olarak yatırım yapabilmektir. Bu durumda ilk defa bir yatırım aracına yönelmiş bir yatırımcı için kazanç söz konusu olabilmektedir.

hisse-senedi.JPG

Nasıl Hisse Senedi Oluşur

Bu payları halkın ortaklığına sunan ve hisse senedi olma özelliğini kazandıran ise İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında / Finans Piyasalarında işlem görmesidir, bunun içinde Sermaye Piyasası Kurulundan onay alması gerekir.

Ortaklık Durumunda Yatırımcıya Ne Sağar

Hisse senetleri ilgili parasal bilgi akımı aracılığıyla tercih edildikten sonra yatırımcıya ortaklık hakkını tanımış olur. Ortaklık yatırımcının hisse senedini aldığı pay oranında olup yine aynı oranda yatırımcıya oy kullanma hakkı, varsa temettü hakkı gibi haklar sağlar.

hisse-senedi-001.JPG

Nasıl Hisse Senedi Alınır

Öncelikle bir bankada yatırım hesabı açtırıp konuyla ilgili ön araştırmayı yaptıktan sonra aracı kuruma/yatırım hesabı olan bankaya işlem emri verir bu işlem yatırımcı tarafından mobil olarak gerçekleşeceği gibi bizzat temsilcisiyle de gerçekleşebilir. (Kaynak: Van Haber)

Editör: Wan Haber