TOBB Genele Kurulu’nda konuşan Hisarcıklıoğlu, “Reel sektörümüzün yüksek faizlerle, komisyonlarla mağdur edilmesine de artık bir çare bulalım. Bankalarımızın fedakarlığı hep bizden, reel sektörden beklemesin” dedi.

YÜKSEK faizler sebebiyle finansman sorunu yaşayan iş dünyasından bankalara sert uyarı geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, finansmana erişim noktasında firmaların bankalara bağımlı olmaktan kurtarılması gerektiğini belirterek, “Reel sektörümüzün yüksek faizlerle, komisyonlarla mağdur edilmesine de artık bir çare bulalım. Bankalarımızın fedakarlığı hep bizden, reel sektörden beklemesin. Şimdi sıra onlarda” dedi. 72. Genel Kurulu’nun açılışında konuşan Başkan Hisarcıklıoğlu, salonda bulunanlara seslenerek, “Soruyorum sizlere, hanginiz bankalar kadar kar ediyorsunuz? Öyle biri var mı bu salonda. Bankalara buradan sesleniyorum, bu vicdansızlığı bırakın. Aynı gemide olduğumuzu unutmayın. Bu salondakiler varsa siz de varsınız” diye konuştu. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, kayıtlı çalışmanın teşvik edilmesi ve ödüllendirilmesi gerektiğini ifade ederek vergisini düzenli ödeyenlere sahip çıkılması gerektiğini kaydetti. Anadolu’da yaşanan bir sıkıntıya değinen Hisarcıklıoğlu, “Haksız yere bir girişimcinin hayatını karartmanın bedeli olmayacak mı? Nasıl biz iş hayatında hata yapınca bedelini ödüyorsak, hatalı ve keyfi denetimlerle bizleri zarara sokmanın da bir bedeli olsun. Yılların emeği, itibarı, keyfi bir yorumla yok olup gitmesin” dedi.

‘Türkiye hepimizin’

Hisarcıklıoğlu, terör üretenlere tepki göstererek, “Açık söylüyorum; bu kirli oyunun karşısında 78 milyon birlikte dikiliriz. Terör üretenleri de bu topraklarda barındırmayız. Çünkü bu topraklarda yaşayan herkes birbirinin kardeşi, komşusu, akrabası. Çünkü Türkiye hepimizin. Teröre göz yuman, taviz veren, destekleyen her kim olursa milletçe dur demeliyiz” ifadelerini kullandı. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’ye terör karşısında yeterli desteği vermeyen ülkelere seslenerek, Paris ve Brüksel’de patlayan bombalara gösterilen duyarlılığın Ankara, İstanbul ve Diyarbakır’daki bombalara da gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Nobel Barış Ödülü Kilis’e

Odalar Birliği Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kilis’in nüfusunun 130 bin olduğunu ifade ederek misafir ettiği Suriyeli mülteci sayısının da 130 bin olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, “Bu boyutta bir yardımlaşma, dayanışma ve ev sahipliğinin dünya tarihinde örneği yok. Kilisliler insanlık destanı yazıyor. Buradan tüm dünyaya sesleniyorum. ‘Eğer Nobel Barış ödülü hakkıyla belirleniyorsa, bu sene tek aday var o da Kilis’tir” şeklinde konuştu. Genel Kurul’a davetli olmasına rağmen Başbakan Ahmet Davutoğlu katılmazken, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Maliye Bakanı Naci Ağbal katılımcılar arasında yer aldı.

‘TÜSİAD kadar yürekli olamayacaksınız’

GENEL Kurul’a katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “Laiklik yeni Anayasa’da olmamalı” sözleri üzerinden TOBB’u eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Laiklik Anayasa’dan çıkarılmalıdır, diyor. Niye itiraz etmiyorsunuz? Sizin unvanınızın başında Türkiye yok mu? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği değil mi? Laiklik din ve vicdan özgürlüğü değil mi? Kusura bakmayın ama TÜSİAD kadar yürekli olamayacaksınız. Bunu kabul edemiyorum” diye konuştu. Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerine Hisarcıklıoğlu’ndan sert yanıt geldi. Hisarcıklıoğlu, “Ben ana muhalefet partisi lideri değilim. Ben TOBB Başkanıyım. Bana muhalefet etmek istiyorsa, seneye gelir, Türkiye’de beceremedi, Odalar Birliği’nde de boyunun ölçüsünü alır” dedi. Hisarcıklıoğlu, “Demokratik, laik, sosyal sosyal hukuk devletinin vazgeçilmez olduğunu hep söyledik dikkatlerinden kaçmış olmalı” ifadesini de kullandı.

Editör: Wan Haber