FRANKFURT - Almanya'da koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) bünyesinde çalışan kesimi temsil eden kanat, 2013 yılında yapılacak federal seçimler için yürütülecek kampanyada "asgari ücret" başlığının öne çıkarılmasını talep etti.

Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisindfe çalışan kanadının lideri Karl-Josef Laumann'ın gündeme getirdiği talep Saarland Eyaleti Başbakanı Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) ile Thüringen Eyaleti Başbakanı Christine Lieberknecht'ten (CDU) de destek gördü. Aynı zamanda Hıristiyan Demokratların Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Meclisi'ndeki grubunun başkanı olarak görev yapan Karl-Josef Laumann konu hakkında Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada, "Ülke genelinde bütün sektörleri bağlayacak bir asgari ücret sınırı belirlenmesinin gelecek seçimlerde seçim programının ana unsurlarından biri olacağına şüphe yok." diye konuştu. Laumann bu noktada bir yıl önce gerçekleştirilen kongrede alınan kararların esas alınabileceğine dikkat çekti. Ülke genelinde geçerli olacak asgari ücret uygulamasından kaçış bulunmadığını ifade eden Thüringen Başbakanı Lieberknecht ise, "Asgari ücret mutlaka gelecek. Bu yasama döneminde olmazsa gelecek dönemde gerçekleşecek." diye konuştu.

EYALETLER MECLİSİ BELİRLEYİCİ OLACAK

Thüringen eyaletinde aynı koalisyonda yer alan CDU ile Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi'nde başlattığı asgari ücret inisiyatifi halen ilgili komisyonlarda görüşülmeye devam ediyor. Thüringen Başbakanı Lieberknecht hazırladıkları tasarının yıl sonuna kadar Eyaletler Meclisi'nden geçmesini umut ediyor. CDU ise geçen yıl gerçekleştirdiği kurultayda, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yer alan taraflardan oluşacak bir komisyon kurulmasını ve asgari ücret seviyesini bu komisyonda yer alacak üyelerin belirlemesine karar vermişti. Bu komisyonun asgari ücret düzenlemesi bulunmayan bütün sektörler açısından bağlayıcı bir alt sınır belirlemesi öngörülmüştü.

MERKEL DE ASGARİ ÜCRETE SICAK BAKIYOR

Koalisyonun küçük ortağı Hür Demokrat Parti'nin (FDP) bu konuda alabileceği muhtemel olumsuz tavra atıfta bulunan CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe ise, "Eğer koalisyon içinde asgari ücret düzenlemesinde uzlaşma sağlayamazsak, bu başlığı seçim programında öne çıkaracağız." ifadelerini kullandı. CDU'nun seçim yarışında rol alacak siyasilerin asgari ücret konusunda seçmenlerin karşısına açık bir konseptle çıkması gerektiğini belirten Gröhe, CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel'in de parti içinde asgari ücretten yana olduğunu gösteren belirgin bir tavır sergilediğine ve bu başlığı rakibi SPD'ye bırakmaktan yana olmadığına dikkat çekti.

FDP İLE İŞVEREN KANADI KARŞI ÇIKIYOR

Ancak koalisyonun liberal ortağı FDP ise asgari ücrete açık ve kesin bir dille karşı çıkarak, sol muhalefete karşı ortağının elini zayıflatıyor. CDU'nun işveren kesimi temsil eden kanadı da ülke genelinde asgari ücret uygulanmasına FDP'den daha farklı bakmıyor. Buna rağmen CDU/CSU-FDP koalisyonu inşaattan kiralık işçi sektörüne kadar uzanan on branşta asgari ücret uygulanmasına geçit vermiş bulunuyor. Bilindiği üzere SPD ile Yeşiller Partisi asgari ücretin ülke genelinde 8,5 euro olmasını istiyor. Almanya'da halen iki milyondan fazla çalışan saat ücreti olarak 6 eurodan daha az gelir elde ediyor. Bu arada düşük gelirli sektörde çalışanların sayısı ise son yıllarda görülen rekor artışla birlikte 6,8 milyona yükselmiş bulunuyor. CİHAN

Editör: Wan Haber