Hipertansiyon, yani yüksek tansiyon genelde 40 yaş üzerindeki insanlarda görülüyor ve Türkiye'de oldukça yaygın olduğu belirtiliyor.
Kula Sağlık Grup Başkanı Rahşan Erkan, tansiyon hastalığının önemini vurgulayarak, bunun ciddi organ yetmezliklerine sebep olabileceğini belirtti, "Hipertansiyon sadece ülkemizde değil dünyada en sık görünen hastalıkların başında gelmektedir ve ciddi organ yetmezliklerine sebep olmaktadır. En fazla etkilediği organlar ise kalp, beyin, göz ve böbreklerdir" dedi.
Kişi başına günlük 18 gram tuzun tüketildiği Türkiye'de normal seviyenin üç katına çıkıldığına dikkat çeken Erkan, "Ülkemizde kırk yaş üzerindekilerde yüzde 45 50 oranlarında hipertansiyon hastası var. Bölgelerdeki yemek alışkanlığından dolayı hipertansiyonun kontrolü çok zor duruma geliyor. Ülkemizde tuz tüketiminin çok artmış olması hastaların bize ya körlükle, ya böbrek yetmezliği ile, ya da ciddi kalp damar hastalıkları rahatsızlığı ile gelmesine neden oluyor" diye konuştu.
Hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçların tek başına yeterli olmadığını savunan Erkan, hastanın yaşamında ciddi değişikliklere gitmesi gerektiğini söyledi. Erkan, "Hayatınıza biraz egzersiz katacaksınız. Egzersiz sizin tansiyonunuzun düzenlenmesinde çok büyük rol oynayacaktır. İkincisi ise, ideal kilonuza düşeceksiniz. Üçüncüsü ve en önemlisi ise, tuz kontrolüdür. Halkımızın günlük tuz tüketimini mutlaka düzenlemesi gerekiyor" uyarılarında bulundu.
(HY-ERG-Y)

06.02.2013 15:13:05 TSI

Editör: Wan Haber