Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya, ülkemizde tüm kronik hastalıklarda olduğu gibi hipertansiyon hastalığının da görülme sıklığında artış meydana geldiğini söyledi.
2000 yılı itibariyle dünyada erişkin nüfusun yüzde 26,4'sının hipertansiyonunun olduğu ve bu oranın 2025 yılında yüzde 29,2'ye çıkacağı öngörüldüğünü dile getiren Dr. Çankaya, "Bir diğer deyişle halen 972 milyon insanın hipertansiyonu vardır ve 25 yıl sonra bu rakam 1,5 milyarı aşacaktır. TURDEP'e göre Türkiye'de hipertansiyon sıklığı bilinen hasta oranı yüzde 44,6 yeni hipertansiyon vakası ise yüzde 55,4'dür. Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda kalıcı hasara yol açmaktadır. Dünya genelinde hipertansiyonun toplam ölümlerin yüzde 13'ünden sorumlu olduğu bilinmektedir ancak gerek dünyada gerekse ülkemizde hipertansiyon farkındalık oranları ve kan basıncı kontrol oranları istenilen düzeylerde değildir. Ülkemizde her üç kişiden biri daha önce hiç tansiyonunu ölçtürmemiştir" dedi.
Hipertansiyon için risk oluşturan aşırı tuz tüketimi ülkemiz için ciddi bir sorun olduğunu anlatan Dr. Çankaya, "2008 yılında yapılan çalışma verilerine göre sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarı yaklaşık 6 gram iken Türkiye'deki günlük tuz alımı ortalaması kişi başı yaklaşık 18 gramdır" dedi.
Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi olarak 1-7 Şubat Tuz Haftası nedeniyle il genelinde alış veriş merkezleri önünde stant açılarak tansiyon ölçümü gerçekleştirilmesi, broşür dağıtımı ve eğitimle halkın tuzun zararları ve hipertansiyon konusunda bilinçlendirilmesi planlandığı belirtildi.
Tuzun zararlarına dikkat çekmek için ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü Çok Amaçlı Konferans Salonunda düzenlenen Hipertansiyon ve Tuz konulu konferansta Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorlarından Uz Dr. Erdem Çankaya tarafından katılımcıların bilgilendirildi.
(ERZ-AT-Y)

06.02.2013 17:12:25 TSI

Editör: Wan Haber