Binlerce insan Kumbh Mela Festivali'nin açılış gününde Hindistan'ın Allahabad kentinde Ganj ve Yamuna nehirlerinin birleştiği noktada yıkanıyor. Bu nehirlerde yıkanan milyonlarca insan günahlarından arındıklarına inanıyorlar.
Hindistan'da hacılar, Kumbh Mela Festivali'nin başlangıç gününde Ganj ve Yamuna nehirlerinin birleştiği noktada yıkanıyor. Gün sonuna kadar 10 milyonun üzerinde insan nehirde yıkanmış olacak. Hindistan'da 12 yılda bir düzenlenen bu etkinlik dünyada en fazla insanın bir araya geldiği en büyük dini etkinlik olarak biliniyor. 55 gün sürecek festivale 100 milyondan fazla kişinin katılması bekleniyor. 2001 senesinde festivalin ana yıkanma gününde 40 milyon kişi bir araya gelmiş ve bu sayı dünya üzerindeki en büyük dini buluşma olarak kayıtlara geçmişti. Hindular, festival boyunca nehirde yıkanmanın onları tüm günahlarından arındırdığına ve Nirvana'ya ermede bir basamak olduğuna inanıyorlar. Nehrin sularında yıkanarak günahlarından arındığına inanan ve Nepal'de oturduğunu söyleyen Mandita Panna isimli bir hacı, nehrin serin sularına kendini bırakmasının ardından kendisine yöneltilen sorulara ''Tüm günahlarımdan kurtuldum'' şeklinde cevap verdi.
DEV KAMP ALANLARI KURULDU
Festival resmi olarak bu sabah şafak sökerken başladı. Vücudu küllerle kaplı ve boynunun çevresine çiçeklerden bir süs dolayan bilgenin liderliğinde Naga sadhuları renkli festival alayına katılarak kendilerini iki nehrin birleştiği noktada serin sulara bıraktılar. Festivalde nehrin kıyısındaki kalabalıkları yönetmek için timler görev alıyor. Bu timler nehirde banyosu tamamlanan hacıların nehirden ayrılmasını sağlamak ve yeni gelenlere yer açmaktan sorumlular. Allahabad aylardır bu festival için hazırlanıyor. Şehir festival için nehrin çevresine doğru genişletilirken, nehrin çevresindeki boş alanlara da ziyaretçiler için çadırlar kuruldu. Nehrin çevresine vardiyalı çalışan 234 doktoruyla birlikte 14 seyyar hastane kurulurken, hacıların yararlanması için 40 bin tane de seyyar tuvalet inşa edildi. Allahabad'a giden yol üzerinde önceden belirlenmiş kilit noktalara polis kontrol merkezleri kurulurken, festival boyunca güvenliği sağlamak adına 30 bin polis görevlendirildi. On binlerce insan konaklamak için nehrin önündeki beyaz kumların üzerine çadırlar kurdular. Pazar gecesi nehrin etrafına kurdukları çadırlarda konaklayan insanların yemek pişirmek ve ısınmak için yaktıkları ateşlerden yükselen dumanlar şehrin yüksek kesimlerinden bakıldığında hoş bir görüntü oluşturdu. Festivalin en sempatik ve ilgi çekici grubunu ise Sadhular oluşturuyor. Hindistan'da ''sadhu'' adı verilen bu Hindu sofuları festival alayına filler, develer, atlar ve at arabalarıyla liderlik ederken çaldıkları müzik aletleriyle büyük ilgi uyandırıyorlar.
SAĞLIK KONUSUNDA ENDİŞELER VAR
Festival sağlık konusundaki endişeleri de beraberinde getirdi. Kampanyacılar, katılımcıları nehir sularının kirliliği konusunda uyardı. Birçok hacı Ganj nehrinin sularından olabildiğince az içmeye çalışırken, birçoğu ise yanlarında götürmek üzere şişelerini Ganj nehrinden dolduruyorlar. Yetkililer ise bu konudaki endişelerini dile getirmek adına adımlar attıklarını belirtiyorlar. Geçen hafta, nehrin kenarında faaliyet gösterecek tüm işletmeler hiçbir atıklarını nehre boşaltmamaları konusunda uyarıldılar. 6 büyük banyo günü boyunca su haznelerinden sağlanacak akıntıyla nehrin sularının temizleneceğini belirten yetkili merciler ayrıca Kumbh Mela alanında plastik atıklara yer olmadığını ifade etiler. Kumbh Mela festivalinin idarecilere 11.5 milyar rupi yani yaklaşık 130 milyon avroya mal olduğu bildirilirken, işletmecilerin festivalden sağlayacakları maddi gelirin ise en az 120 milyar rupi olacağının tahmin edildiği bildirildi.
HİNT MİTOLOJİSİNE DAYANIYOR
Kumbh Mela Festivali'nin temeli Hint mitolojisine dayanıyor. Hindistan'da birçok insan yüzyıllar evvel ''Amrita'' adı verilen ölümsüzlük iksiri için Tanrıların ve şeytanların savaştığına ve bu savaşın bugün Kumbh Mela'nın düzenlendiği bölgeler olan Allahabad, Haridwar, Ujjain ile Nasik'te gerçekleştiğine inanıyorlar. Ayrıca savaşın sonunda Amrita'nın içinde bulunduğu sürahinin kırılmasıyla Amrita damlalarının yine bu 4 mekâna düştüğüne inanılıyor. Ölümsüzlük iksirinin yere düşmesiyle mistik güç elde ettiğine inanılan Hindistan'daki bu 4 mekânda yüzyıllardır Kumbh Mela adı verilen festival düzenleniyor.
(AS-CTŞ-D)

14.01.2013 12:19:44 TSI

Editör: Wan Haber