Ölümlerin çoğu ise güneydeki Telangana ve Andra Pradeş eyaletlerinde meydana geldi. Bu bölgelerde geçen haftadan bu yana 1118’den fazla insan sıcaklar yüzünden hayatını kaybetti. Batı Bengal ve Orissa’da da 24 kişinin öldüğü kaydedildi.

Hastaneler güneş çarpmasından etkilenen kişileri tedavi etmek için hazır bekletilirken, yetkililer halka evden çıkılmaması tavsiyesinde bulunuyor.

Telangana ve Andra Pradeş eyaletlerinde Nisan ortasından bu yana sıcak hava dalgası etkisini sürdürüyor. Ancak ölümlerin çoğu son bir haftada meydana geldi. Sıcaklardan en fazla etkilenen Andra Pradeş’te ısı dün 47 dereceye çıkarken eyalette ölenlerin sayısı 852’ye ulaştı.

Aşırı sıcaklar sürecek

AFP’nin haberine göre, eyaletteki felaket idare merkezi yetkilisi P. Tulsi Rani, sivil toplum örgütleri ve hükümet kuruluşlarından içme suyu kampları açmalarının istendiğini; böylece kentlerde herkese su dağıtılabileceğini kaydetti.

Hafta sonunda ısının 48 dereceye ulaştığı komşu Telangana eyaletinde 266 kişi öldü. Başkent Delhi’de de dün hava sıcaklığı 45,5 dereceye çıkarak son iki yılın rekorunu kırmıştı.

Hindustan Times gazetesinin birinci sayfasında bir çizgili yaya geçidinin sıcaktan eridiğini gösteren fotoğraf yayımlandı.

Meteoroloji dairesi Orissa, Jarkhand ve Andra Pradeş eyaletlerinde ısının 45 derecenin üzerinde seyretmeye devam edeceği uyarısında bulundu.

Sıcak hava dalgasından en fazla etkilenen bölgelerden bazılarında muson yağmurlarının başlamasından önce kuraklık yaşanacağından kaygı duyuluyor. Muson yağmurlarının bu ayın sonunda önce güneydeki Kerala eyaletinde başlaması ve daha sonra ülkenin diğer bölgelerine yayılması bekleniyor. (BBCTürkçe)

Editör: Wan Haber