Karşıyaka Belediyesi Cumhuriyet Mahallesi'ndeki heyelan mağdurları için "kalıcı" ve "yerinde" çözüm için önemli bir adım attı. Cumhuriyet Mahallesi'nde evlerine boşaltma kararı verilen aileler, yapılan imar değişikliği ile aynı bölgede ev sahibi olabilecek.
Cumhuriyet Mahallesi 6620 ve 6709 sokakların olduğu, "taş ocağı mevkii" olarak bilinen bölgede, 2012'nin son günlerinde meydana gelen heyelan sonrasında, Karşıyaka Belediyesi tarafından 23 evi tahliye edilmişti.
Meclis kararıyla bölgeyi "afete maruz bölge" olarak ilan eden Karşıyaka Belediyesi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, İnşaat ve Jeoloji Mühendisleri Odaları ile de bölgeye ilişkin teknik incelemelerde bulundu. İncelemeler sonucunda heyelan riski bulunan alanlar belirlenerek, yeni bir imar planı hazırlandı. Hazırlanan plan Karşıyaka Belediye Meclisi tarafından Şubat ayı toplantısında oy birliği ile kabul edilerek, onay için Büyükşehir Meclisi'ne gönderildi.
İmar tadilatının Büyükşehir Meclisi'nce de kabul edilmesinin ardından, heyelan riski bulunan alan yeşil alan olarak düzenlenirken, riskli bölgenin hemen dışında da, 96 dairelik konut alanı üretildi. Heyelan sebebiyle evleri boşaltılan vatandaşlar böylelikle, yaşadıkları bölgeden uzaklaştırılmadan, güvenli konutlara sahip olacak.
Soruna yerinde çözüm üretmeye çalıştıklarını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, "Eski taş ocağı olarak bilinen bölgede yapılaşma uzun yıllar önceye dayanıyor. Vatandaşlarımızın pek çoğunun çocukları, hatta torunları burada doğmuş. Bu yüzden mahallelerinden ayrılmak istemiyorlar. Ancak, ortada da, yaşamlarını tehdit eden ciddi bir risk var. Belediye olarak, bu durum karşısında, hem riski ortadan kaldıracak, hem de vatandaşlarımızı alışkın oldukları bölgeden uzaklaştırmayacak bir çözüm bulmak zorundaydık. Bunun için yoğun bir çabamız oldu. Gelinen noktada; plan tadilatıyla, kalıcı çözüm için önemli bir adım attık. Çabamız bundan sonrası için de devam edecek. Konunun Büyükşehir nezdinde de takipçisi olacağız" dedi.
(HK)

11.02.2013 11:47:25 TSI

Editör: Wan Haber