Çanakkale'nin Erenköy mevkiinde meydana gelen heyelan, Roma dönemine ait 1800 yıllık tarihi duvarı da gün yüzüne çıkardı.
Çanakkale-İzmir karayolunun 18'nci kilometresinde yaşanan heyelan, gizli kalmış bir tarihi ortaya çıkardı. Çanakkale merkeze bağlı Erenköy Beldesine giden Viyadüğün alt kısmında aşırı yağışlar nedeniyle önceki gün heyelan meydana geldi. Toprak kaymasının ardından ise 1800 yıl saklı kalmış tarihi duvar ortaya çıktı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, son iki gündeki aşırı yağmurlar nedeniyle killi toprağın suya doyduğunu ve yol kenarlarındaki yüksek eğimli yamaçlarda heyelanlar meydana gelmeye başladığını belirtti. Köprülü Viyadük yanındaki yamaçta meydana gelen heyelanın ise asfalt yolun yamacında bir duvar ortaya çıkardığını belirlediklerini söyleyen Perinçek, "Bu istinat duvarının arkeolog Candan Kozanlı'dan gelen değerlendirme sonucu Roma dönemine ait olduğu saptandı. Çünkü bu yolun arkasında antik Ofrenion kenti yer alıyor. Yine bu bölgedeki bir dere içinde de eski Roma köprüsü var. Bu köprü ve duvarın çağdaş yapılar olduğu düşünülmektedir. Heyelanın ortaya çıkardığı duvarın da bu köprü ile ilgili olduğu kanısına vardık" dedi.
Prof. Dr. Perinçek, "Günümüzden 1800 yıl önce inşa edilen istinat duvarı kademeli olarak yapılmış ve yolun dışına doğru eğim verilmiş. Biz günümüzde düşey bir istinat duvarı yapıyoruz. Oysa günümüzden 1800 yıl önce istinat duvarı yoldan dışa doğru eğimli olarak yapılmış. Bu istinat duvarı o dönemki mühendislik ile ilgili çok güzel bir örnek" diye konuştu.
(GD-YS-Y)

20.01.2013 15:44:44 TSI

Editör: Wan Haber