Yalova'nın Altınova ilçesinde doğal sit alanı olarak tescil edilen Hersek lagününün korunması ve halka açılması için yönetim planı hazırlanıyor. Hersek lagünün 2013 yılındaki tespitlere göre 41 kuş türüne ev sahipliği yaptığı biliniyor.
Türkiye'de kuş türlerine ev sahipliği yapan en önemli sulak alanlardan biri olan Hersek lagününün korunması ve halka açılmasına yönelik kararların alınacağı toplantı Yalova'da başladı. 19-22 Şubat 2013 tarihleri arasında Uygulama Oteli'nde yapılacak toplantının açılışında konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Şube Müdürü Yahya Güngör, Lagünün artık kullanılarak korunacağını dile getirdi. Güngör, "Sulak alanlar kapsamında Hersek lagünü koruma altına alındı. Geçen yıl Hersek lagünü ile ilgili sulak alan verimlilik çalışması yaptık. Burada yaşayan kuş ve bitki türlerini tespit ettik. Diğer yandan lagün içerisinde endemik bir bitki türü de bulundu. Bu lagün artık sadece korunmayacak. Burada yapılacak çalışmalar sonrasında kullanılarak korunacak. Ben bu çalışmaların hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Altınova Belediye Başkanı Metin Oral ise konuşmasında, Hersek lagününün artık bir dünya mirası olacağına inandığını dile getirerek, "Hersek gölü 2004 yılından önce resmi avlak yeriydi. Burada yaşayan ya da konaklama yapan onlarca kuş türü tehdit altındaydı. 2004 yılından sonda bu alan doğal sit alanı kapsamına alındı. O tarihten itibaren de ciddi bir çalışma başlatıldı. Artık bu gölle ilgili konuşmaktan çok icraata geçildiğine inanıyorum. Hersek gölünün bir dünya mirası olacağına inanıyorum. Burada yaşayan kuş türlerinin, bitkilerin ve gölümüzün korunmasını istiyoruz. Ama bu yapılırken bu bölgenin halka açılması da çok önemli. Diğer yandan gölün hemen yanı başından geçecek olan köprü ile gölün entegre edilmesi lazım. Umarım buradaki toplantıdan Hersek lagünü ve çevresinde yer alan tarihi eserlerle ilgili koruma ve kullanım planı çıkar" diye konuştu.
Oral'ın ardından söz alan Yalova Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Hersek lagünün halka açılacağını söyleyerek,, "Ülkemizde bu tip sulak alanlar var. Koruma altında olanları kadar korunamayanları da var. Koruma ve kullanma bu tip alanlar için artık anahtar sözcüktür. Ramsar anlaşması ile koruma altına alınan Hersek lagününün artık halka açılması lazım. Bu toplantıdan önemli kararlar çıkacağına inanıyorum. Hersek gölü tarihi yapısı ile lagünü ile harika bir yer" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Şube Müdürlüğü Yalova Şube Müdürü Gürcan Olcay ise, "Hersek lagünü Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından 2004 yılında doğal sit alanı olarak tescil edildi. Aynı zamanda alanın çevresinde 2. derece arkeolojik sit alanı yer alıyor. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık dörtte birinin yaşadığı, en gelişmiş sanayi tesislerimizin yer aldığı bu bölgede su kuşlarının konakladığı önemli bir sulak alandır. 2012 yılı sayımlarında 37 türde 5 bin 356 kuş sayıldı. 2013 yılı sayımlarında ise 41 türden 2 bin 846 adet kuş tespit edildi. Bugün burada 2012 yılında Hersek lLagününde yapılan biyolojik çeşitlilik araştırmasının sonuçlarını da göz önüne alarak Yerel Sulak Alan Komisyonuna sunmak üzere Hersek sulak alanı yönetim planı taslağını yapmaya çalışacağız" diye konuştu.
4 gün sürecek toplantıda yapılacak oturumlarda uzmanlar Hersek lagününün korunmasına yönelik görüşlerini ortaya koyacaklar. Toplantıda alınacak kararlar komisyona sunulacak. Hersek lagününde yaşayan kuş türlerinin fotoğraflarından oluşan bir de sergi yer aldı. Toplantı sonrasında Hersek lagünü de gezilecek.
(SÇ-MŞ)

19.02.2013 12:02:17 TSI

Editör: Wan Haber