Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kentsel Dönüşüm Projesi tamamlandığında Türkiye'nin gelişimine büyük katkı sağlanacağını belirterek, "Bu bir vatandaşlık görevidir, bu bir milli meseledir" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi' bugün gerçekleştirildi. İller Bankası Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İnşaat Müteahhitleri Derneği (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, Ankara İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Ömer Baki Yazıcı ve İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Çalkan katıldı.
Programda konuşan İMKON Başkanı Tellioğlu, 1950'li yıllarda oluşturulan kötü yapıların bugün milli seferberlik çalışmalarıyla çözüleceğini belirterek, 1950 ve 2000 yılı arasında yapılan çürük yapı stoklarının oluşturulmasındaki nedenlerin araştırılarak çalışmalar yapılacağını bildirdi. Türkiye'de her sektörün yapılandığını ve oda sahibi olduğunu söyleyen Tellioğlu, "At arabaları odası bile var ama müteahhitlerin odası yok. Neden buna izin verilmiyor bilmiyorum" şeklinde konuştu. Müteahhitlerin disiplinsizlikten dolayı çok ciddi cezalarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Tellioğlu, "Müteahhitler yedikleri cezanın hepsini hak etmiyor ama yarısını hak ediyor" diyerek öz eleştiride bulundu.

GÖKÇEK: "2005-2012 YILLARI ARASINDA ANLAŞMA YAPILAN HAK SAHİBİ SAYISI 16 BİN 774"
Kentsel Dönüşüm Zirvesi'ne katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, konuşmasında Ankara'nın kentsel dönüşüm faaliyetlerine değindi. Kentsel dönüşümde Ankara'nın yerinin bir ayrı olduğunu dile getiren Gökçek, "2005-2012 yılları arasında anlaşma yapılan hak sahibi sayısı 16 bin 774, anlaşma yapılan gecekondu sayısı ise 10 bin 578'dir" dedi. Kuzey Ankara dönüşümünü TOKİ ile birlikte gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Gökçek, 8 bin konutun teslimine başlandığını bildirdi. Ankara'nın en önemli kentsel dönüşüm çalışmasının Yeni Mamak bölümü olduğunu ifade eden Gökçek, "Yaklaşık 6 bin 909 hak sahibi ile anlaşma yapıldı. 4 bin 500 civarında konutun çalışması devam ediyor. Amaç önümüzdeki Mart ayına kadar 4 bin konutu teslim etmek" diye konuştu.

BAYRAKTAR: "BIRAKIN DA GECEKONDUYA MAHKUM OLAN VATANDAŞ EV SAHİBİ OLSUN"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, konuşmasında kentsel dönüşüm çalışmalarının önemine değindi. Barınmanın bir insanlık hakkı olduğuna vurgu yapan Bayraktar, Türkiye'de barınma meselesinin ciddi problem oluşturmaya başladığı yılların 1956'lı yıllar olduğunu söyleyerek, "Türkiye'de şehirleşme nüfusu 10 binden fazla olan yerleşim yerlerine itibar ettiğimizde yüzde 77'lere geldi bu oran. Şehirleşmeyle ilgili pek çok yasa çıktı ancak hiçbirisi derde deva olmadı. Köyden kasabaya büyük bir göç oldu ve devletin gücü buna yetmedi. Son 10 yılda Türkiye'de kentsel dönüşüm noktasında ciddi gayretler sarf edildi. Belediyeler sorumluluk aldı ve adımlar atıldı" ifadesini kullandı.
Dönüşümde kaliteyi ve başarıyı arayacaklarını söyleyen Bayraktar, bunun sonucunda bu işle ilgili herkesin daha çok adım atması gerektiğini belirterek şöyle devam etti: "Bazı dernekler toplanıyor geliyor, Bakanlığın ya da belediyelerin önünde 'Evimizi yıkanın villasını yıkarız, rantsal dönüşüme karşıyız' şeklinde slogan atıyorlar. Bunu yapanlara bir şey demiyorum, bunu yapanlar sahanın dışında ama buna çanak tutanlara yazıklar olsun. Bırakın da gecekonduya mahkum olan vatandaş ev sahibi olsun. Bu insanımız gecekonduda mı otursun, bir deprem olduğu zaman o ev başına mı yıkılsın?"

"İNSANLARIN DAHA KONFORLU YAŞAYACAĞI ORTAMLARI YAKALAYACAĞIZ"
"Kaçarak sıkıntılar çözülmez" diyen Bayraktar, dertlerin hallederek ortadan kalkacağına dikkat çekerek, "Biz Ankara kent girişi Protokol Yolu'nu halletmeseydik, ne olacaktı? Ankara'ya girerken devlet büyüklerimiz misafirlerini havaalanından alıp Ankara'ya getirirken gecekondular görünmesin diye misafirlerin üzerine siper oluyorlardı" dedi.
Türkiye'nin enerjiye bağımlı bir ülke olduğunu hatırlatan Bayraktar, bu nedenle enerji tasarrufu binalar yapılması gerektiğini vurgulayarak, "İnsanların daha konforlu yaşayacağı ortamları yakalayacağız. Kentsel dönüşüm ile ara eleman yetiştireceğiz. Teknik müşavirler, müteahhitler yetiştireceğiz. Kentsel dönüşüm ile ekonomik canlanma gelecek" şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Türkiye'nin deprem fayı üzerinde olduğunu belirterek, fay hattı üzerinde olan 6,5 milyon konutun yenilenmesi gerektiğini söyledi. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası kapsamında yaklaşık 150-200 bin konuta ulaştıklarını ifade eden Bayraktar, "2023 yılında şehirlerin fotoğrafı değişmiş, teknik alt yapısı tamamlanmış ülke olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR MİLLİ MESELEDİR"
Kentsel dönüşümde yol haritasını anlatan Bayraktar, çalışmanın vatandaş talebiyle yapılacağının altını çizerek, "Nerede gönüllüğü yakalarsak orada yapalım. Nerede belediyeler bu işi başarmışsa orada yapalım. Kentsel dönüşümde istemeyenlerin evini zaten yapmıyoruz. İnsanları evlerinden etmiyoruz. O insanlara kira yardımı yapıyoruz, ama istemezlerse yine yapmıyoruz. Yüzde 95 gönül rızasını yakalamazsak adım atmıyoruz" dedi. Kentsel dönüşüm projesi tamamlandığında Türkiye'nin gelişimine büyük katkı sağlanacağını bildiren Bayraktar, "Bu bir vatandaşlık görevidir, bu bir milli meseledir" açıklamasında bulundu.
(PS-YHY-Y)

13.02.2013 13:32:57 TSI

Editör: Wan Haber