Ödemiş ve yöresinde kışın bolca alıcı bulan ısırgan otu Cumartesi ve Salı pazarlarında ilgi görüyor. Pideden bitki çaylarına kadar farklı şekillerde değerlendirilen ısırganın bağı 50 kuruştan satılıyor.
Pazara ısırgan otu getiren köylüler, otun kış mevsiminde zor şartlarda toplandığını söylediler. Ödemiş ve yöresinde tüketimi yoğun olan ısırgan otunun özellikle gözlemeciler tarafından tercih edilen yeşilliklerin en başında geliyor.
Mursallı köyünde topladığı ısırganları Ödemiş'te satışa sunan Gülsüm Hayta, ısırganın her derde deva bir bitki olduğunu söyledi. Isırganın idrar yollarına, sebebi bilinmeyen baş ağrılarına, romatizmaya, böbrek ve safra kesesi taşlarına, ülsere karşı olumlu etkilerinin olduğunu belirten Gülsüm Hayta, "Isırganın yemeği de, çayı da, suyu da faydalı. Yaşlıların dinç ve güçlü kalmaları için bol bol tüketmeleri lazım. Her derde deva bir bitki. Saç pidesinde kullanılıyor, soğanla kavrularak yemeği yapılıyor. Kurutulup çay haline getirilip demlenebiliyor. Isırganın saç bakımına bile faydası var. Halkımızın daha çok ısırgan tüketmesi sağlıkları icabından önem taşıyor. Kesinlikle tavsiye ediyorum" dedi.
Mursallı köyünden günlük olarak ısırgan topladığını anlatan Hayta, "Isırganları temiz, güvenilir yerlerden topluyorum. 8 yıldır bu işi yapıyorum. Halkımızın ısırgana geçmişten gelen bir ilgisi var. En çok gözlemeciler ısırgan alıyor. Bu ara bağı 50 kuruştan satılıyor. Isırgan, halkımız için şifa, bizim için ekmek kapısı" diye konuştu.
(AG-ERG-Y)

07.02.2013 14:35:08 TSI

Editör: Wan Haber