Bursa'nın İnegöl ilçesinde, yıl başında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında muhasebecilere bilgi verildi.
Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) İnegöl Temsilciliği tarafından düzenlenen seminere çok sayıda muhasebeci katıldı. SMMMO İnegöl Temsilciliği Başkanı Mustafa Tarım, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun aslında muhasebecileri ilgilendirmediğini belirterek, "Kanun bizimle ilgili olmasa da müşterimiz olan işyerleri ve fabrikalar var. Fabrikalarımızın yetkililerine bu kanunla alakalı bilgiler veriyoruz. Kanuna uymayan işletmelere ağır cezaların verildiğini biliyoruz. Müşterilerimizin ağır cezalara maruz kalmasının önüne geçmek istiyoruz. AB'nin rağbet etmediği yasa Türkiye'de uygulanmaya çalışılıyor. 300-400 lira muhasebe ücreti veremeyen firmalar, bu kanunun getirdiği ekonomik külfeti veya cezaları nasıl öder?" dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında bilgi veren SMMMO İş ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı Komisyonu Başkanı Bünyamin Çolak, "İş sağlığı, daha çok çalışma ortamında bulunan ve işçinin sağlığını etkileyebilecek risk faktörleri karşısında işçinin sağlığının korunmasıdır. İş güvenliği ise, işyerlerini tehlikelerden ve sağlığa zarar verebilecek şartlardan arındırarak, daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak için yapılan sistemli çalışmalardır. İş kazası da, sigortalının işveren otoritesi altında bulunduğu bir sırada gördüğü iş veya işin gereği dolayısıyla gördüğü zarardır. Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işten dolayı tekrarlanan geçici veya sürekli hastalık, bedeni veya ruhi özürlülük halleridir. İş kazasına uğrayanlara tazminat ödenmesi ilk 1885 yılında Almanya'da uygulanmaya başlanmıştır" şeklinde konuştu.
Çolak, dünyada her 15 saniyede 160 işçinin iş kazası geçirdiğini hatırlatarak, "Her 15 saniyede 1 işçi iş kazası veya meslek hastalığı neticesinde ölüyor. Dolayısıyla her gün 6 bin 300 kişi iş kazası ve meslek hastalığı sonucunda ölüyor. Bu da her yıl 2.3 milyon insanın ölmesi anlamına gelmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıklarının ekonomik maliyeti her yıl dünya gayri safi milli hasılasının yüzde 4'üne tekabül ediyor" diye konuştu.
(SB-MŞ)

28.01.2013 11:28:09 TSI

Editör: Wan Haber