Türkiye'nin bazı bölgelerinde "Cennet Meyvesi"-"Japon Elması"-"Tanrıların Yemişi " de denilen Trabzon Hurması Sakarya'nın Hendek ilçesinde "Hendek Hurması" olarak anılmaya başlandı. Hendek Belediyesi, vatandaşlara 5 bin adet Hendek Hurması dağıtacak.
Hendek Belediye Başkanı Ali İnci'nin gayretleri ile ilçede fındık üretimine alternatif olarak Hendek Hurmasının yetiştirilmesi ile çalışma başlatılıyor. İnci; "Bu meyve günümüzde sadece bahçelerde görsellik olarak dikili duruyor, maalesef insanımız bu meyveyi yemekten imtina ediyor oysa bu meyve Hendek insanımızın kurtuluş reçetesidir" dedi.
Üç yıldır Hendek'te vatandaşların bahçelerinden topladığı hurmaları Hendek Bayraktepe Tesisleri'nde iplere dizerek kurutan Başkan İnci, Hendek Hurması denilen meyvenin ilçenin geleceği adına büyük öneme sahip olduğunu belirtti.
Hendek Belediye Başkanı Ali İnci; "Hendek hurması sadece sağlık dalında değil kozmetik dalında da aranılan bir bitkidir. Bunun yanı sıra Hendek hurmasının ağızda farklı bir hoş koku tadı bırakıyor. Ayrıca kaynatılarak pekmezi yapılmakta, kurutularak yemiş olarak yenilmektedir. Hendek Hurması yöremiz tabiat koşullarında oldukça verimlidir. Aranılan bir ihraç ürünüdür. İlçemizde her evin bahçesine bir fidan diktirebilmenin mücadelesini veriyoruz."diye konuştu.
Başkan Ali İnci, dünyanın geleceğinin tarıma endeksli olduğunun altını çizerek; "Hendek halkı olarak bizler geçmiş yıllarda tütüncülük yapmıştık. Tütünün işlemesi satımına kadar yaklaşık 14 ay sürüyordu ve evlerimizden pisliği, kokusu çıkmıyordu. Ancak tarım politikalarının değişmesi üzerine ilçemiz insanı tütüncülükten vazgeçti ve günümüzde fındık üretimi yapmaktadırlar. Bizlerde düşündük ki ilçemiz insanını farklı alternatif tarım ürünlerine yönlendirerek ve ilçemiz insanına ekonomik katkı sağlayarak yeni neslin geleceğini garanti altına almayı hedefledik. Bu amaçla hurma ağacı projesini kısa zamanda hayata geçirmenin mücadelesini veriyoruz" dedi.
İnci, her yeni doğan çocuk için ailenin bir Trabzon hurması dikmesini önererek, "Dikilen her fidan kısa zaman sonra ürün verecek ve bu ürün işlemi yıllarca devam edecektir. Biz Hendek Belediyesi olarak vatandaşımıza hurma fidanlarını ücretsiz vermek sureti ile hem ilçemizde alternatif bir ürün yaratmış olacağız hem de doğan her çocuğun sigortalı olmasına katkı sağlayacağız" diye konuştu.
İnci; "Vatandaşlarımızın yetiştirdiği meyveye biz Pazar oluşturacağız. Gıda Mühendisleri ile çalışarak Hendek hurmasından daha farklı ürünler elde etmeye çalışacağız. Hurmanın pekmezini, marmeladını ya da meyve suyunu elde etmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.
Hendek Hurmasının faydaları ise şöyle: "Hendek Hurması bitkisi kanser hastalığından korunmada önemli yer tutmakta. Kalp damar hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Hendek Hurması kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide ve bağırsak hastalıklarına, safra hararetini gidermekte, mide gastritini önlemekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir. Hurmanın yaprakları kaynatılarak sık sık saçların yıkanmasında saçları gürleştirdiği, cildi güzelleştirdiği sağlık yetkililerinde ifade edilmektedir."
(SC-İÇ)

10.02.2013 09:22:20 TSI

Editör: Wan Haber