İzmir İtfaiyesi'nin dört özel arama kurtarma köpeğinden biri olan Şans'ın yavruları altı aylık Hektor ve Giny de aktif göreve çıkacak.
Hektor ve Giny, 1.5 yaşına geldiklerinde sahada görev almaya başlayacak.
Gölcük depreminden sonra itfaiye bünyesine dahil olan, 2001 yılından itibaren arama kurtarma olaylarında aktif görev alan İzmir İtfaiyesi'nin köpekleri, deprem, yangın, sel gibi afet durumlarında enkazdan canlı insan kurtarmak üzere sistemli bir şekilde eğitiliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Arama Kurtarma Şube Müdürlüğü köpek eğitmeni Tahsin Sözen, itfaiye kadrosunda görev yapan Labrador cinsi dört köpekten biri olan Şans'ın dokuz yavrusundan ikisini arama kurtarma köpeği olarak yetiştireceklerini belirtti.
İki yavruyu seçerken, karanlıktan korkmama, top oynamayı ve mama yemeyi sevme gibi unsurları dikkate aldıklarını açıklayan Sözen, köpeklere yönlendirme, çeviklik, itaat ve arama bulma ana başlıklarında eğitim verdiklerini açıkladı.
Köpekleri ezber yöntemi yerine şartlı refleks tekniğiyle ödül sistemine dayalı eğittiklerini kaydeden Sözen, Hektor ve Giny'e ilk olarak oyuncakla şartlandırarak kontrollü havlamayı öğrettiklerini söyledi. Sözen, "Köpeklerin, içine insan yerleştirilen 'havlama kutuları' aracılığıyla insan kokusunu tanımalarını sağlıyoruz. Enkazın altında canlı insan bulmak için yetiştirdiğimiz köpeklerimize yön tayin etmenin yanı sıra, merdiven ve kaygan zeminde büyük engelleri atlamayı ve arama kurtarma yapmayı öğretiyoruz. Daha sonra bu tekniklerin hepsini harmanlayarak enkazda uygulamaya geçiyoruz" diye konuştu.
Eğitimleriyle parmak ısırtan arama kurtarma köpeklerinin özenle ve sabırla yetiştirildiğini anlatan Sözen, 6 aylık yavruların yaklaşık bir yıllık eğitim aldıktan sonra diğer köpeklerle birlikte arama kurtarma çalışmalarına katılacaklarını belirtti.
(HD-HO-Y)

01.02.2013 10:08:11 TSI

Editör: Wan Haber