Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından organize edilen ve sorumluluğunu EMSA (Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği) Samsun öğrenci topluluğunun üstlendiği; işitme engelli bireylerin, hekim adaylarıyla iletişim kurmalarına yönelik proje hayata geçiyor.
Projeyle; işitme engellilere hastanelerde kolaylık sağlamak ve engellilerin sosyal yaşamlarına destek olmak hedefleniyor. Eğitimi düzenleyen Tıp Fakültesi öğrencilerinden Cansu Petek Bay, "Biz EMSA Samsun ekibi olarak işitme engelli bireylerin yükünü hafifletmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla 'İşaret Dili Eğitimi' projemize başladık. İşaret dili konusunda beceri sahibi hekimlerin yetişmesi için ilk adımı attık. Çok değerli eğitmenlerimiz tarafından verilen 10 saatlik ders programıyla, geleceğin hekim adayları hem işaret dilindeki güncel kullanılan kelimeleri ve tıp terimleri hakkında bilgi sahibi olacak, hem de işaret dili ile hasta hekim görüşmesi yapabilme yetisini elde edecekler. Bu projede Orta Karadeniz Engelliler Derneği, Milli Eğitim modüllerinde 120 saat olarak verilen işaret dili eğitimi kursunu hekim adaylarının işitme engelliler ile temel iletişim kurabilecekleri şekilde özetleyerek ve kursu bu doğrultuda vererek bizlere çok destek oldular. Tamamen toplum yararına düzenlenen bu eğitimde arkadaşlarımız engellilerin yaşamları hakkında farkındalık kazandı ve işaret dili konusunda daha kapsamlı eğitim almak ve profesyonelleşmek için motive oldular. İşitme engellilere daha rahat ulaşabilmek, onları topluma kazandırabilmek için her bireyin, özellikle biz hekimlerin temel işaret dilini bilmesi gerektiğini düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.
Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. H. Ömer Tontuş ise, "Gelişen dünyada tüm bireylerin sosyal yaşamda aktif görev almaları öncelenmektedir. Bu bağlamda işitme engelli bireylerin kendilerini anlayabilecek hekimlerle daha iyi iletişim kurmaları sağlanmalıdır. Türkiye'de ilk kez bir tıp fakültesinde hekim adaylarının bu sorunun çözümüne katkı sağladığı bu proje dekanlığımızca organize edilmiş ve desteklenmiştir" dedi.
Projede eğitmen olarak; İşitme Engelliler İlköğretim Okulu'ndan idareci olarak emekli olan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü'nde ve halk eğitim merkezlerinde işaret dili kursu eğitimleri veren İlker Meydan ile Orta Karadeniz Engelliler Derneği Başkanı Mehmet Akbulut görev aldı. İşitme engellilerin sorunlarını çok yakından bildiklerini, işitme engellilerin hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik yapılan bu çalışmanın örnek bir çalışma olduğunu kaydeden eğitmenler, işitme engellilerin hastanelerde karşılaştıkları sorunların çözümüne katkı sağlayacağını düşündüklerini, bu nedenle eğitimleri toplum yararına hiçbir karşılık talep etmeden verdiklerini sözlerine eklediler.
İşitme, görme, bedensel ve zihinsel engelli tüm bireyleri topluma kazandırmaya yönelik çalışmalara devam eden ve ileriki yıllarda da devam etmeyi isteyen EMSA Samsun topluluğu, projelerinde yerel halktan maddi manevi destek bulmak istediklerini de belirttiler.
(SAM-SLH-Y)

12.02.2013 15:53:16 TSI

Editör: Wan Haber