23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde Van’da meydana gelen iki büyük depremin ardından şehrin yeniden ayağa kalkması için hükümet tarafından çıkarılan teşvik yasası ve yeni bir kalkınma programı hızla hayata geçiyor. Kalkınma Bakanlığı tarafından açıklanan ve 5 milyar TL’nin tarım, turizm ve tekstil kent için harcanacağı yatırımlar da hız kazandı. Organize Sanayi Bölgesi’nde 137 firma arsa tahsisi beklerken, ihalesi tamamlanan ve önümüzdeki inşaat sezonunda yapımına başlanacak olan Tekstil Kent için yurtdışına ihracat yapan onlarca firma da yer tahsisi yapılması için sıra bekliyor. İstanbul’da 750 kişiyi istihdam eden Meye Tekstil de deprem sonrası Van’a gelen yatırımcıların başında geliyor. İlk etapta 180 kişinin istihdam edildiği fabrikayı hizmete açan Meye Tekstil yöneticileri, en az 100 kişinin de istihdam edileceği 800 metrekare alan genişliğinde yeni bir işyeri arayışını sürdürüyor.


""

Aynı zamanda Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Başkanı da olan Van Valisi Münir Karaloğlu, Meye Tekstil işletmecisine moral vermek amacıyla fabrikayı ziyaret etti. Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, Başkan Yardımcısı Ayhan Fidan ve OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Hakan’la birlikte Meye Tekstil’e gelen Karaloğlu’nu Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Can, İş-Kur İl Müdürü Salih Serçe, işletmeci Yalçın Sami ve fabrika Müdürü Celal Tukyay karşıladı. İlk olarak kesimhane bölümünü gezen Vali Karaloğlu, daha sonra onlarca işçinin çalıştığı tekstil imalat bölümünde incelemelerde bulundu. Ustaların dışında tüm çalışanları da Vanlı olan işletmede işçilerle sohbet eden Karaloğlu, yapılan ürünleri inceledi. Yapılan ürünleri beğenen Vali Karaloğlu, daha sonra beraberindeki heyetle birlikte Meye Tekstil yöneticileriyle bir değerlendirme toplantısı yaptı. Deprem sonrası Van’a yatırım yaparak istihdama katkı sağlayan işletmeciyi tebrik eden Karaloğlu, Tekstil Kent’in kurulmasına kadar ihtiyaçları bulunan yer tahsisi konusunda her türlü yardımı yapacağını söyledi.

VALİ’DEN VAN’A YATIRIM YAPACAK İŞLETMECİLERE ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK SÖZÜ
İhalesi tamamlanan ve mevsim şartları itibariyle inşaatına yeni başlanacak Tekstil Kent'te 10 bin kişinin istihdam edileceğini tahmin ettiklerini belirten Karaloğlu, kalifiyeli eleman sıkıntısının yaşanmaması için İş-Kur İl Müdürü Salih Serçe’ye proje hazırlayarak kurs açmaları talimatını verdi. Fabrikada çalışan işçilerin pratik ve çok güzel ürün imal ettiklerini ifade eden Karaloğlu, “Şu an fabrikada çoğunluğu Vanlı olmak üzere 180 kişi istihdam ediliyor. Ben işletmeciyi tebrik ediyorum. Makineleri hazır olan ve yeni işyeri arayışını sürdüren işletmecimizin 100 kişi istihdam edecek kapasitesi mevcut. Bunlar da gerçekleşirse 300 kişi ile Van’ın en büyük istihdam sağlayan işletmecisi olacak. Biz her zaman işletmecimizin yanındayız. Destek olmaya hazırız. Sorunu olduğunda kapım açık. Söylediğim bir şeyi tekrar ediyorum, ilin valisi olarak ben gönüllü olarak ücretsiz şekilde danışmanlığa hazırım. Yeter ki Van’da yatırım yapılsın. İnsanlar istihdam üretsinler” diye konuştu.

""

""

Editör: Wan Haber