Bir mekanda gazetecilerle kahvaltıda buluşan HDP eş başkanları M. Veysi Dilekçi ve Derya Hayva, amaçlarının kentte çalışan ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelmek, tanışmak ve fikir alıverişinde bulunmak olduğunu söyledi. Gazetecilerin görev başında yaşadığı sorun ve sıkıntılara değinen Eş Başkan M. Veysi Dilekçi, “Ülkemizde en zahmetli ve en zorlu görevlerin başında gelen basın çalışmaları, günümüzün iktidarı tarafından daha da zor hale getirilmiş durumdadır. Türkiye’nin yakın tarihinde 90’lı yıllarda gazeteciler görevleri başında katledilirdi. Üç gün önce Gazeteci Metin Göktepe’nin ölüm yıldönümüydü. İşte o tarihler gazeteciler katlediliyordu. Bugün de 21. yüzyıl koşullarında gazeteciler tutuklanıyor ve hâla birçok gazeteci ceza evinde. Böyle bir günde Gazeteciler Günü’nü kutlamak daha da anlamlıdır. Gününüzü yürekten kutluyoruz” dedi.


Fransa’nın başkenti Paris’te yaşanan katliama da değinen Dilekçi, şunları söyledi: “Fransa’nın başkenti Paris’te bir basın kuruluşuna operasyon düzenlenerek çok sayıda basın çalışanı katledildi. Bu anlayış ve zihniyet karanlık bir dünyayı arzuladığından dolayı aydınlık bir dünyanın mücadelesini yürüten basın emekçilerinin çalışmalarını hazmedememenin anlayışıdır. Kimi ülkelerin politikaları bunlara hizmet ettiğine inanıyoruz. Birkaç gün önce Tatvan’da, bu katliamı gerçekleştirenler şehit ilan edildi. Bu anlamda bu katliamı destekleyen zihniyetler de var. Sadece tetiği çekenleri değil, bu zihniyeti destekleyenleri de kınıyoruz. Bu büyük bir ayıptır. Toplumumuzun temel sorunlarını birlikte çözebileceğimize inandığımız en önemli mesleklerden biri basın çalışmalarıdır. Bu anlamda bir araya gelmeyi önemsediğimizi bir daha belirtmek istiyorum.” 


Çözüm süreci ile ilgili açıklama yapan Dilekçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri Kürt sorunudur. Kürt sorunu başlatılan çözüm süreci ile birlikte daha fazla tartışılmaya başlandı. Ama ne yazık ki sürekli bireysel anlayışlara dayalı gündemi değiştiriyorlar. Sorunun demokratik yöntemler ve muhataplarıyla çözülmesi gerekir. Muhatap da bellidir. Nihayetinde Kürt sorunu yüzyıllara dayanan bir sorun. İşte ona dayalı ortaya çıkan hareketler de bunun sebebi değil sonuçlarıdır. İşte PKK da, Kürt hareketi de bunun örneğidir. Kürt hareketinin çözüm talepleri nettir. Yerelden yönetim en somut formüldür."


HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva ise, Türkiye’nin genelinde yapılan kongrelerinin coşkulu geçtiğine değinerek sözlerine şöyle devam etti: “HDP Türkiye’deki demokratik, barış ve özgürlük ihtiyacına bir cevaptır. Bu anlamda HDP’nin misyonu büyüktür. Halkımızın bizden beklentisi var. Seçimlere parti olarak gireceğiz. Hedefimiz iktidar. Seçim döneminde partimiz yıpratılmaya çalışılacaktır. Bu nedenle basın bu konuda duyarlı ve tarafsız olmalıdır. Çünkü bu konuda en büyük görev basın mensuplarına düşüyor.” 


HDP’nin Türkiye’nin kurtuluşu olacağını vurgulayan Hayva, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu ülkede istikrar yok. Ülke her geçen gün diktatör rejimine doğru gidiyor. Bunun en bariz örneği saraydır. Bir ülkede insanların saray sahibi olması için ilk önce insanların yaşam standartlarının çok iyi olması gerekir. İktidarı halkın elinde alan ve devletin gücünü halk üzerinde kullanan bir iktidarla karşı karşıyayız. Biz bu iktidarı yıkacağız. Halkımızın inancını boşa çıkarmayacağız. Seçimlerde olumlu sonuç alacağımıza inanıyoruz. Bu konuda herkes bize güvenebilir. Bunu halkımızla başaracağız.”

Editör: Wan Haber