Basın toplantısına HDP PM Üyeleri Doğan Erbaş, Melik Okyay, HDP Van İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Kongre Komisyon Üyesi Ümran Kurt katıldı.

Kongreye ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan HDP PM Üyesi Doğan Erbaş, 24 Ocak 2016’da yaptıkları büyük kongrenin ardından Türkiye’de örgütlü oldukları tüm illerde kongre kararı aldıklarını belirterek, bu nedenle Van’da da bir kongre komisyonu oluşturduklarını ifade etti.

HDP Van İl Kongresini 9 Nisan 2016’da OSB Fuar alanında yapacaklarını söyleyen Erbaş, “ Kongre çalışmaları için 15 kişilik bir kongre komisyonu oluşturduk. Mahallelerde düzenleyeceğimiz halk toplantılarıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Halk toplantılarının yanı sıra STÖ temsilcileriyle, iş verenlerle ve toplumun tüm kesimleriyle görüşmeler gerçekleştireceğiz. Van 400 bin oy aldığımız, 6 milletvekilimizin bulunduğu ve yerel yönetimlerde iktidarda olduğumuz bir il. Bu yüzden bugüne kadar olduğu gibi yine halkları bağları güçlü olan, genişlemeyi esas alan bir yönetim oluşturacağız.” Dedi.

Gündeme ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Erbaş, Türkiye’nin tarihinin en ağır siyasi krizini yaşadığını vurguladı. Türkiye’nin hem Suriye’de, hem de içeride bir savaş politikası yürüttüğünü ve bunun faturasının Türkiye halklarına çıkartıldığını kaydeden Erbaş, “ Suriye’de ki ateşkes durumunu da Türkiye’nin bozduğunu görüyoruz. Özellikle Grê Spide ki saldırı Türkiye üzerinden yapılmıştır. Oysa ki PYD yönetiminin açıklamalarına baktığımızda sürekli olarak Türkiye ile dost olmak istediklerini söylemelerine rağmen hala PYD’ye karşı düşmanca bir politika yürütülüyor, savaşta ısrar ediyor. PYD ile dostluk Türkiye’ye kaybettirmez, kazandırır. Bu düşmanca politikadan vazgeçilmesini istiyoruz.” Dedi.

Geçen yıl 28 Şubat’ta açıklanan Dolmabahçe mutabakatının 1. Yıldönümünü de değerlendiren Erbaş, “ Biz birinci yılında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen hala Dolmabahçe mutabakatının arkasındayız. Bu ağır siyasi krizden çıkışın tek yolu gözlemci bir heyetin oluşturularak Sayın Öcalan ile görüşmelerin yeniden başlatılmasıdır. Kentlerimizde yaşanan abluka kaldırılmalı ve müzakere masasına geri dönülmelidir. Bunun koşulları var. Sayın Öcalan’ın başlattığı müzakere süreci ile Türkiye 2.5 yıl rahat bir nefes aldı. Ancak çözümden sadece silahsızlanmayı anlayan mevcut iktidar gelenekçi devlet anlayışını sürdürerek ülkemizi yeniden çatışma ortamına soktu. Savaş politikaları ile 550 sivil insanımız yaşamını yitirdi. Sur’da hala 200 insanımız katliam tehlikesiyle karşı karşıya. Basın ve düşünce özgürlüğü tehdit altında, İMC TV hukuksuz bir şekilde kapatıldı. Demokratik ve barışçıl bir Türkiye için HDP olarak bu savaş politikalarına son verilmesi ve müzakere masasına geri dönülmesi konusunda ki ısrarımızı sürdürüyoruz.” Diye konuştu.

Erbaş’ın açıklamalarının ardından basın mensuplarının yaşanan göçlere ilişkin sorularına yanıt veren HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi “ 90’lı yıllarda olduğu gibi bugün de ilçelerimiz zorla boşaltırılıyor. Maalesef savaş ve yıkımlar şehir merkezlerine taşınmış durumda. Orada yaşayan insanlarımız yine göçe zorlanıyor. İnsansızlaştırma politikaları sürüyor. Tüm bunlara rağmen halkımız mücadelesinden vazgeçmeyecek, bütünlüğünü koruyacaktır. Amaç kentlerimizi yıkmak ve yerine adına kentsel dönüşüm projeleri denilen politikalarla yeni rant alanları açmaktır. Bizler buna karşı durmaya devam edeceğiz. Kentlerimizde yaşamı yeniden inşa edeceğiz. Van halkına çağrımız ise hükümetin savaş politikaları nedeniyle ilimize göç etmek zorunda kalan halkımıza her konuda yardımcı olmalarıdır. Bu anlamda sıkıntı yaşayan halkımız bize başvurabilir. Her türlü konuda kendilerine yardımcı olmaya hazırız.” Şeklinde cevap verdi.

Editör: Wan Haber