Yüz binlerin sokağa döküldüğü Van’da kutlamalar Musa Anter Kavşağı’nda düzenlendi. Kutlamalara HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Van Milletvekilleri, HDP Van İl Eş Başkanları Veysi Dilekçi, Derya Hayva, DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, Miraz Çallı, DBP-HDP İl ve İlçe Örgütleri ile on binlerce kişi katıldı.


Kutlamalara katılan HDP Van 8. adayı olan ancak seçilemeyen Zozan Yeliz Yıldırım halktan yoğun ilgi gördü. Kutlamalarda PKK, KCK, HDP, Türkiye bayrağı ile sarı, kırmızı, yeşil flamalar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile “AKP il binasında 7.1 şiddetinde deprem”, “Seni Başkan Yaptırmadık” ve çok sayıda döviz açıldı. Alanda meşaleler yakılarak havai fişekler atıldı.


Kutlamalar Barış ve Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından ise İpekyolu Belediyesi eşbaşkanları Aygül Bidav ve Veysel Keser, Van Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, HDP Van İl Eş Başkanları Derya Hayva ve Veysi Dilekçi, DBP Van İl Eş Başkanları Hamiyet Şahin ve Miraz Çallı halkı selamladı.

Ardından konuşan HDP Van İl Eş Başkanı M. Veysi Dilekçi, Amed’de gerici anlayışlar tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıları hatırlattı. Bingöl’de yaşamını yitiren HDP seçim aracı şoförü Hamdullah Öğe’yi de unutmayacaklarını söyleyen Dilekçi, Erzurum’da seçim mitingine dönük saldırılarda yaralananları da dile getirerek, amaçlanan durumun kaos yaratarak seçim yaptırmamak olduğunu kaydetti. 7 Haziran’da halkların son sözünü söylediğine işaret eden Dilekçi, Cumhurbaşkanı’nın dünden bu yana süren sessizliğine değindi. Halkların Cumhurbaşkanı’na tarihi bir ders verdiğini kaydeden Dilekçi, Kürdistan’ın her kentinde bu tarihin yazıldığının altını çizdi. AKP’nin artık bölgede bir tabela partisi haline geldiğini söyleyen Dilekçi, “Halkımızın güçlü duruşu önünde saygıyla eğiliyor, emeği geçen tüm halkımıza sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Van’da da seçim çalışmasına başlarken, bir şey söylemiştik. Van’da bütün oylara talip olduğumuzu söylemiştik. Ancak ufak bir burukluk yaşıyoruz. 8’de 8 yapamadık ama bir tarih yazdık. Bu tarihi yazan Van halkı önünde saygıyla eğiliyorum” şeklinde konuştu.


HDP Milletvekili Adayı Zozan Yeliz Yıldırım ise, HDP milletvekilleri Remzi Özgökçe, Selami Özyaşar, Yurdusev Özsökmenler, Adem Özcaner ile Lezgin Botan sahneye çıkarak halkı selamladı. HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ’ın sahneye çıkması alkış tufanları kopardı. Dakikalarca dinmeyen coşkuyu Yüksekdağ’ın konuşmaya başlaması daha da yükseltti. Yüksekdağ, “Hepinize Van’ın büyük zaferi kutlu olsun. Haklarımızın büyük zaferi kutlu olsun. Pîroz be Wan” ifadeleriyle halkı selamladı.


Türkiye halklarına zaferi armağan eden Van halkıyla gurur duyduklarını kaydeden Yüksekdağ, “Siz kendinizle ne kadar gurur duysanız azdır. Her yerde halklarımız kazandı, Biz’ler kazandık, direnenler kazandı” dedi. Bugün direne direne kazananların zaferini ilan ettiklerini ifade eden Yüksekdağ, birlik ve seferberlikle çalışan halkların zaferini kutladıklarını kaydeden Yüksekdağ, “Bize barajın altında kalmayı, karanlığı dayatanlar kaybetti” dedi. Bütün Türkiye ve bölge halklarına yeni bir yaşam için söz verdiklerini vurgulayan Yüksekdağ, ezilen halklara, kadınlara, yaşamını yitirenlere barışın, özgürlüğün ve demokrasinin sözünü verdiklerini ve bu sözü verenlerin kazandığını ifade etti.


Bütün Türkiye’nin tarihsel bir zaferi konuştuğunu söyleyen Yüksekdağ, seçim sonuçlarındaki rakamlara bakılmadan tek kazananının Halkların Demokratik Partisi, Biz’ler olduğunu söyledi. Her yerde umudu, başarıyı misliyle katladıklarını ifade eden Yüksekdağ, “Özgürlük denizine dalanlar kazandı. Her yerde gelecek umudu kazandı. Biz böyle de sözümüzü tuttuk. Bize zulmü, haksızlığı, inkarı dayatanlar, kibrinden geçilmeyenler, halkımızın tepesine diktatörler kuranlar: Böyle böbürlenmeyin. Bu halk size öyle bir tepeden bakar ki feleğinizi şaşırırsınız. Artık bizleri baraj altında bırakmaya çalışanlar baraj altında kaldı. Sömürüyü, zulmü, çözümsüzlüğü dayatanlar baraj altında kaldı. Barajı aştığımız yetmezmiş gibi denizlere açıldık. Van denizinin ve bütün özgürlük denizlerinin ufku ve güzelliği kazandı” açıklamalarında bulundu.


‘BU ÜLKEDE İNKAR EDİLEN TEK BİR HALK, İNANÇ KALMAYACAK’
Türkiye için yeni bir güne uyandıklarını dile getiren Yüksekdağ, geceden beri bu zaferi kutlayan halkların birbiriyle kucaklaşarak yeni bir güne “Merhaba” dediğini söyledi. Yeni yaşamın eşiğinde söyledikleri her sözün arkasında duracaklarının altını çizen Yüksekdağ, “Özgürlüğü bu topraklara getireceğiz. Her toprağımızda barışı egemen kılacağız. Demokrasi dedik. Her yerde bütün ezilenler için demokrasiyi hep birlikte inşa edeceğiz. Eşitlik dedi: Bu ülkede inkar edilen tek bir halkı inanç kalmayacak. Kürt halkı bu umutla bugün kucaklaşıyor, ortak yaşamı bugün kuracağını ilan ediyor. Zulme, saldırılara, insanlık dışı dayatmalara inat Kürt halkının barış iradesi kazandı. Bütün Türkiye’yi güzelleştirecek siyasi çizgi de budur. Yüzde 10 barajı da tarihin çöplüğüne atıldı. 80 darbesinin faşist anayasası bugünden itibaren hükümsüzdür. Halklarımız yeni bir anayasa yazmaya başladı. Türkiye’nin yeni demokratik anayasasını yazıyoruz. Türkiye halkları yeni bir demokrasi ve anayasaya kavuşacak. Bu kadar büyük bir başarının altına imza attık. 13,1, tarihte yepyeni bir sayfa açtı, sandıklarda bir devrim yaptı. Bu devrimi bütün Türkiye’ye kazandıran sizlersiniz” diye konuştu.


‘TARİH BÖYLE YAZILSIN, SİZ BÖYLE YAZIN’
Bundan sonra hiçbir engel tanımayacaklarını ifade eden Yüksekdağ, Türkiye’ye dayatılan kötü siyasi anlayışı da tanımadıklarını ifade ederek, Türkiye halklarıyla iktidar yürüyüşünü başlattıklarını söyledi. “tarih böyle yazsın, sizler böyle yazın. Artık reddedilen, sömürülen, teslim alınmaya çalışılan bir halk yok karşılarında. Özgürlüğü, birliğini sağlamış ve iktidara yürüyen bir halk var karşınızda” diyen Yüksekdağ, özgürlükleri inkar edenlerin 7 Haziran zaferini unutmaması gerektiğine işaret etti. 7 Haziran’da bütün halklarla kucaklaştıklarını kaydeden Yüksekdağ, Van halkının da Kayseri, Çorum, Çankırı halkları ile kucaklaştığını ve kardeşlik elini uzattığını söyledi. Bu halkın bu nedenle 7 Haziran’da kazandığını dile getiren Yüksekdağ, ortak bir yurtta yaşamak için temelleri attığını söyledi. Türkiye halklarını kimsenin bölemeyeceğini dile getiren Yüksekdağ, barışı, demokrasiyi de hep birlikte kuracaklarını söyledi.


‘ZAFERİMİZE KAN KARIŞTIRDILAR’
Girdikleri yeni yolun da onur yolu, özgürlüğün, emeğin, geleceğin yolu olduğunu kaydeden Yüksekdağ, Meclis’te en iyi varlığın gösterileceğine emin olduğunu ifade etti. Halkların artık yönetilen değil, yöneten olduğunun altını çizen Yüksekdağ, artık Meclis’i halkların yöneteceğini vurguladı. Vekiller olarak sadece halklara hizmet edeceklerine vurgu yapan Yüksekdağ, halklara çok ihtiyaç duyacaklarını söyledi. Artık sevinmenin zamanının da geldiğini ifade eden Yüksekdağ, “7 Haziran’da kazandınız. Van! Bundan sonra bizlerle iktidara yürümeye hazır mısınız? Türkiye’nin geleceği HDP’dir. Sizin varlığınız ve desteğiniz ile bütün dünya sözümüzün gerçek olduğunu görüyor. Türkiye’nin yeni gücü, iktidarı bizleriz. Bu memleketi karış karış toprağını kimseye bırakmaya niyetimiz yok. Bu memleket bizim. Bu memleketin bütün halkları, inançlarıyla hak ettiği geleceğe ulaşması için bütün inancımızla çalışmaya devam edeceğiz. Bu daha başlangıç, mücadele etmeye, yürümeye devam. İsterdik ki Türkiye’de demokratik bir seçim yaşansın, kellesi koltukta mücadele etmek zorunda kalmayalım. Ama bu seçimler dönemini zehir etmeye çalıştılar. Bu zaferi haram etmeye çalıştılar ama bizler onlara asla hakkımızı helal etmedik. Bugün mazlumun ahı çıkıyor. Zalimler bu zamana kadar halkımızın demokratik iradesine, varlığına tahammül edemeyenler kaybediyor. Bu ülkenin mazlum, ezilen halkları gücünü kuşanıyor, şahlanıyor. Bu seçim döneminde nice canımızı kaybettik. 6 kardeşimizi şehit verdik. Sevincimize heyecanımıza kan karıştırdılar” diye konuştu.


“Ölümle, saldırılarla, katliamlarla halkımızı zaferinden koparmaya çalıştılar” diyen Yüksekdağ, halkın saldırılara rağmen halkın dimdik ayakta olduğunu ve kazandığını vurguladı. Zaferlerini demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlere adadıklarını kaydeden Yüksekdağ, şöyle konuştu: “Onları öldürenlerin sonu geldi, siyasi mevtaya dönüştü. Ama bizim şehitlerimiz her birimizin mücadelesinde, nefesinde, yeni yaşam kavgasında yaşıyor. Bu seçim kavgasında yaralanan, tutuklanan bütün yoldaşlarımızı minnetle selamlıyoruz. Onların büyük emekleri ile kazandık. O arkadaşlarımız canları ile dövüşürken Diyarbakır’da seçim sandıklarına gittiler. Hepsine selam olsun. Biz böyle büyük ve yürekli bir halkla yürürken asla yenilmeyeceğimizi biliyorduk. Böyle bir kararlı halk yenilmez. 7 Haziran günü yenilmezliğimizin de kanıtlandığı bir gün olmuştur. Hapishanelerde yıllardan bu yana halkımızın özgürlük davasını savunan devrimci tutsaklara, yoldaşlara Van’dan selamlarımızı gönderiyoruz. Onların o zindanlardaki kararlı duruşuyla, inancıyla bugün biz kazandık. Birisi var ki, bu büyük zaferimizin asıl mimarıdır. HDP projesinin ilham kaynağı, bu büyük zaferin sahibidir. Bu kazandığımız zaferi ona armağan ediyoruz. Halklarımızın Başkanı Sayın Öcalan’a. Sayın Öcalan en zor koşullarda dahi Türkiye halklarının birliğine, barışa inandı. Asla Türkiye halklarından umudunu kesmedi. Bu ülkenin aydınlık yürekli evlatlarının kazanacağını biliyordu. Ve 7 Haziran’da kazandık. Bu büyük zaferin sonuçlarını selamlayan, bizimle bütünleşen bütün Türkiye halklarına, güvenen, oy veren, destek veren, omzunu omzumuzun yanına koyan Türkiye halklarına bin selam olsun.”


Bütün önyargıları aştıklarını söyleyen Yüksekdağ, bütün Türkiye halklarının bir araya geldiğini söyledi. Bütün Türkiye halklarına, HDP’ye güvendikleri için asla pişman olmayacaklarını kaydeden Yüksekdağ, halkları asla utandırmayacaklarını ve söyledikleri her sözün arkasında dimdik durduklarını söyledi. “Onu başkan yaptırmayacağız dedik, onu başkan yaptırmadık” diyen Yüksekdağ, İstanbul’dan Van’a, Muğla’dan Mardin’e kadar hep birlikte yürüyeceklerini vurguladı. Büyük insanlığa inandıklarını ve güvendiklerini, büyük insanlığın kazandığını söyleyen Yüksekdağ, Kobanê’den Van’a kadar direnenlerin kazandığını söylerken, kendilerine ilham olanın da Kobanê’deki halk iktidarının, direnişin olduğunu ifade etti. Kobanê’nin düşmesine izin vermediklerini vurgulayan Yüksekdağ, “Bizleri baraj altına atmaya çalışanlara da izin vermedik. İnsanlığı yere düşürmek isteyenlere karşı büyük insanlığı ayağa kaldırdık” dedi. Hep birlikte daha güzel günlerin de görüleceğini söyleyen Yüksekdağ, tüm halklara teşekkür etti.


‘BÖYLE BİR ZAFER ANCAK KADINLARIN ÖNCÜLÜĞÜNDE KAZANILABİLİR’
“Kadınlara da sonsuz teşekkürler” diyen Yüksekdağ, kadınların da her yerde zılgıtlarla moral olduğunu kaydetti. KJA’yı selamlayan Yüksekdağ, bütün kadın örgütlerine selam gönderdi. Böyle bir zaferin ancak kadınların öncülüğünde kazanılacağını dile getiren Yüksekdağ, en büyük farklarının kadınların öncülüğü olduğunu kaydetti. Barış Annelerini de anımsayan Yüksekdağ, şöyle konuştu: “Onlar kazandı. Onurlu duruşlarıyla barış mücadelesini her durumda savunan annelerimizin ellerinden öpüyorum. İyi ki varsınız kadınlar. İyi ki bizlere bu büyük zaferi armağan ettiniz. Ciwanên azad! Hepinize bin selam. Her yerde büyük coşkuyu bizlere siz kattınız. Van gençliğine selam olsun. Her yerde emeğinizle, kararlılığınızla yiğit duruşunuzla bizim yüzümüzün akı oldunuz. Sağolun! Van YÖDER’e, DEM-GENÇ’e teşekkürler. Kampanyanın bütün emek alanlarında çalışan genç arkadaşlarımı saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Van’ın büyün sivil toplum örgütlerine, demokratik kuruluşlarına defalarca teşekkür ediyorum. Van için yanımızda durdular. Bu süre içerisinde bizimle birlikte çalışan, sandıkları savunan avukatlarımıza, Van Barosu’na teşekkürler. Emeğin hakkını hep birlikte alacağız. TOKİ’lerde mağdur edilen insanımıza hep birlikte sahip çıkacağız. Sorunlarını çözeceğiz. Kampanyamızın bütün emekçilerine selamlarımı gönderiyorum.”

Konuşmasının ardından Yüksekdağ, sahnenin dört bir tarafını dolduran on binleri selamladı ve ardından HDP’li milletvekilleri ile sahnede halay çekti. Van’da kutlamalar sürüyor. KAYNAK: ANF

Fotoğraflar: Bedran Babat - Uğur Tunçdemir

14-005.jpg

15-004.jpg

16-004.jpg

17-005.jpg

18-005.jpg

19-005.jpg

20-005.jpg

21-005.jpg

22-005.jpg

23-005.jpg

 

Diğer fotoğrafları görüntülemek için lütfen aşağıdaki numaraları seçip diğer sayfaya geçiniz...

 
[PAGE]

24-005.jpg

26-003.jpg

27-004.jpg

25-005.jpg

28-003.jpg

29-001.jpg

30-002.jpg

31-001.jpg

32-001.jpg

33-001.jpg

Diğer fotoğrafları görüntülemek için lütfen aşağıdaki numaraları seçip diğer sayfaya geçiniz...

 
[PAGE]

 

35.jpg
36.jpg
34.jpg
 

1-174.jpg

2-201.jpg

3-249.jpg

4-193.jpg

12-011.jpg

Diğer fotoğrafları görüntülemek için lütfen aşağıdaki numaraları seçip diğer sayfaya geçiniz...

[PAGE]

6-075.jpg

7-049.jpg

8-043.jpg

9-031.jpg

Diğer fotoğrafları görüntülemek için lütfen aşağıdaki numaraları seçip diğer sayfaya geçiniz...

 
[PAGE]

 

9-031.jpg
 
10-021.jpg
 
11-011.jpg
 
12-011.jpg
 
13-006.jpg

AYRINTILAR GELECEK...

 

 

 

Editör: Wan Haber