2015 Genel seçimi öncesi siyasi partilerin yol haritaları yavaş yavaş netlik kazanıyor. Bundan önceki genel seçimlere bağımsız adaylarla giren HDP 2015'teki seçime parti olarak girmeyi ve barajı aşarak çok iyi bir oy oranı hedeflediklerini açıkladı. İşte HDP'nin 2015 genel seçim stratejisi...

Cumhuriyet gazetesine konuşan Selahhattin Demirtaş çözüm süreci, CHP’nin sürece yaklaşımı ve 2015 genel seçimine ilşkin soruları yanıtladı. AKP’nin HDP’yi dizayn etme tartışmasına da değinen Demirtaş, Hasip Kaplan’ın bu tartışmanın dışında HDP’nin başına geçmesinden memnuniyet duyacağını ifade etti. Demirtaş, AKP’lilerin aralarında, kendisine yönelik saldırıları abarttıklarını konuştuklarını da iddia etti.


Demirtaş’ın açıklamaları şöyle:

“Kobani eylemlerinin ardından Demirtaş ismi üzerinden 57 gazetede hakaret tehdit yıpratma içerikli 100’lerce köşe yazısı yazıldı. Benim ismim üzerinden bir karalama kampanyası yaptılar. Seçime giderken, HDP ve Demirtaş’ı biraz aşağı çekmek gerekiyor ki AKP tek başına anayasayı yapabilecek koltuk sayısına ulaşsın. Çünkü onlar açısından çok stratejik. Koskoca sultanlık sarayı yapılmış, şimdi bunun yeni bir anayasayla taçlandırmak lazım. Oranın başkanı kim olacak? Dolayısıyla tek başına anayasa yapabilmeli ki sarayın sultanı resmileşsin. Bunun önündeki engel HDP’nin barajı aşmasıdır. Bu yüzden Kobani eylemleri fırsat bilindi. Hükümetin bazı toplantılarında bu kampanyayla ilgili olarak ‘Bu Demirtaş meselesini biraz abarttık mı acaba’ denildiğini de duydum.

HDP’Yİ DİZAYN TARTIŞMASI
Onların söyleminden bağımsız Hatip Bey HDP’nin başına geçmek isterse bundan memnuniyet duyarız. Hükümetin benden hazzetmiyor olması, beni sevmiyor olması normal bir durum. Düşünün ki hükümet yetkilileri çıksa; ‘Demirtaş’ı çok seviyoruz muhabbetimiz çok iyi’ deselerdi, Allah korusun, o tehlikeli olurdu. Muhalefet liderinin iktidar tarafından sevilmemesi normaldir. Ama Hatip Bey’in böyle bir düşüncesi olursa, hükümetten bağımsız olursa bundan memnuniyet duyarız.

“PARLAMENTO DAHİL OLMADAN KÜRT SORUNU ÇÖZÜLEMEZ”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Görüşen şerefsizdir noktasından heyet oluşturma noktasına geldiler’ dedi. Bunu bir kazanım olarak görmek lazım. Bir tehdit, yanlış olarak görmek yerine kazanım olarak görmek lazım. Bu, AKP’nin kolay kolay kabul ettiği bir şey değildi. AKP gizli kapaklı yürütüyordu. Biz şeffaflaştırmak istiyorduk. Bu ortak heyetlerin müzakere süresine dahil olması sürece zarar vermez; tam tersi katılımcılığı, denetimi kolaylaştırır. Bir de parlamento dışında gelişen bir süreç değil. Bütün tartışılan konular parlamentonun önüne gelmeden zaten yasalaşması mümkün değil. Parlamento dahil olmadan Kürt sorunun çözülmesi mümkün değil. Ama bu aşama, İmralı’daki görüşme aşaması olmadan da siz parlamentonun önüne ne getirirseniz getirin PKK’yi ve Öcalan’ı dışlayarak bu sorunu çözemiyorsunuz. Bu gerçekliği görerek kabul ederek sürece güç vermek destek vermek daha doğru olur. CHP’den doğrusu hep böyle bir destek bekledik. Kemal Bey’in barış konusundaki düşüncelerinin samimi olduğuna inanıyorum.

“CHP MÜZAKERENİN DIŞINDA KALMAMALI”
Kemal Bey’in kendisi savaş olsun, tek bir insan ölsün istemez. Buna yürekten inanıyorum. Bu sürece doğru katılım yönünde eksiklikler yaşandığını düşünüyorum. Muhalefet bizi bu süreçte bizi yalnız bırakmamalıydı. MHP’den bir beklentimiz yok ama CHP ve parlamento dışındaki bazı demokratik muhalefet güçleri AKP’ye karşı barış cephesinde güçlü yer alıp AKP’yi zorlasaydı daha iyi olurdu. İmralı’da müzakere süreci başlarsa CHP’nin bunun dışında kalmaması lazım. Parti olarak, kurumsal olarak demiyorum; ama anlayış olarak oradaki görüşmeleri izlemesi, en azından izleme kurulu, gözlemci heyeti vasıtasıyla sürece hakim olması iyi olur. Yarın birgün orada uzlaşma sağlanırsa; bunlar zaten parlamentonun denetiminden geçmiş olacak. KCK’nin, hükümetin ve parlamentonun bütün bu tartışılanları onaylaması, adımları atması lazım ki kalıcı çözüme doğru gidelim. CHP konunun dışında kalmak istese de zaten kalamayacak, parlamentoya gelirse zaten müdahil olacak.

Yasa kapsamında kurulacak komisyonlarda CHP’nin temsil edilmesi bizim için yanlış, ters bir şey değil. Bu bizim arzuladığımız bir şey. Bu süreç gayri meşru değil, yasa dışı değil. Muhatabımız AKP diye geri duracak halimiz yok, çünkü hükümet onlar. Dolayısıyla bu yasa gereği oluşturulacak komisyonlara CHP’ye yakın insanlar dahil olursa bu süreci zora sokmaz, tam tersine doğru bir rotada ilerlemesine daha fazla yardımcı olur. Bizim için olumlu bir gelişme olur.

“ÖZELEŞTİRİYİ AKP YAPSIN”
Halkımıza karşı Kobani eylemleri döneminde provokasyonlar için tedbir, önlem alınmaması konusunda elbette özeleştiri yaptık. Ancak bu ‘Bütün bunların sorumlusu HDP’dir’ anlamına gelen bir özeleştiri değil. Devlet, hükümet biz değiliz. Hükümetin asıl çıkıp özeleştiri vermesi lazım. 50 insanın ölümünden biz sorumlu değiliz. Hükümet ucuz bir politika yürüttü orada. Kamu güvenliğinden HDP mi sorumludur? Önce siz çıkıp özeleştiri verin. AKP binalarını 3-5 TOMA, yüzlerce çevikle korudular, Hüda-Par binalarını korumadılar. Provokasyona zemin yaratan biraz da bu tutumdu. Halkımıza karşı daha tedbirli ve dikkatli davranabilirdik. Bu konuda samimiyiz. Ama bunların sorumlusu biziz anlamında bir özeleştiri değil. Kobani direnişi haklıdır. Direnişin kendisi son derece anlamlıdır. Bugün olsa, yine yapılması gereken bir şeydir. Oradaki yanlış yakıp yıkma ve ölümlere varan olaylardır.

DERSİM VE ALEVİ SORUNU
Dersim ve Alevi sorunu Türkiye’de gündem yaratmak için çok etkili bir başlıktır. Derin bir yaradır ve Türkiye’nin coğrafi olarak her yerini etkileyen bir yaradır. Dolayısıyla Alevi sorunu dediğiniz an Türkiye’nin her tarafından kulak kabartılıyor. Bunu bildikleri için kendileri açısından elverişli bir gündem değiştirme maddesidir. Kobani sonrasında yaşananlar, 1.000 odalı saray, lüks, şatafat gibi bütün bu tartışmalar içerisinde Başbakan Dersim’i ortaya attı, öbürü de Amerika’nın keşfini ortaya attı. Türkiye’nin gündemini bir anda başka bir şeye dönüştürdüler. Alevi sorunu yapay değil, ancak bunların gündemleştirmeleri yapaydır. Dersim tartışılsın, sorumlusu ortaya çıkarılsın, özür dilensin.

“ANTİKAPİTALİST, ANTİEMPERYALİST BİR PARTİYİZ”
ABD gezisiyle ilgili çeşitli komplolar üretildi. Lisede, üniversitede biz de komplo teorileri yapardık. ABD’yle iş tutmak için Washington’a gitmek gerekmiyor. Orada kimle görüştük, ne konuştuk. Bunların hepsi aleniydi. Başbakan bir şekilde bana haber gönderdi: ‘Kendisi ABD’de ama çözüm burada.’ Ben de ‘Aynen katılıyorum geziyi kısa kesiyorum’ dedim. 10 günlük geziyi 4 günde kesip Türkiye’ye dönüp kendisiyle görüştüm. Bu komplo teorilerini yapanlar sizin her gün ABD’de bir heyetiniz var. Her ay bir yetkiliniz orada; siz oraya bir şeyleri satmaya mı gidiyorsunuz? ABD’nin ve uluslararası toplumun Orta Doğu’ya yaklaşımını eleştirmiş bir kişiyim bunu da özellikle ifade ettik. Biz parti olarak da antikapitalist, antiemperyalistiz.

“SEÇİME PARTİ OLARAK HAZIRLANIYORUZ”
Ahlaklı olan seçim barajının düşürülmesiydi. AKP 70-80 milletvekilini baraj nedeniyle elde etmiş durumda. Aslında bize CHP ve MHP’ye dağılması gereken bazı milletvekilleri AKP koltuklarında oturuyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Biz seçime parti olarak hazırlanıp yüzde 10’u geçmeyi hedefliyoruz. Seçime yakın bir sürede realist olarak bir daha gözden geçireceğiz. Şu andaki hazırlığımız 81 ilde 550 adayla parti olarak girmek istiyoruz. Bizim parlamentoda olmamamızın doğuracağı ciddi siyasi sorunlar var. Herkes bunu hesap etmeli ki biz yüzde 10 barajını geçelim. Parlamentoda olmamızı Türkiye siyaseti açısından önemli görenler barajın düşmesine destek vermeli.” (WanHaber.com - ZETE)

Editör: Wan Haber