Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tuğba Hezer tutuklu öğrencileri Meclis gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde tutuklu ve hükümlü öğrencilerin sağlık ve eğitim haklarındaki ihlallere dikkat çekti.

Mahpus öğrencilerin eğitim yaşamlarına devam edebilmelerinin temek hak ve özgürlüklerinden olduğunu belirten Hezer, hasta tutuklu öğrencilere dönük de bakanlığın çalışmaları olduğuna dönük açıklamalarına rağmen yasal düzenleme olmadığını belirtti.

"Kaçı eğitimine devam edebiliyor?"

Hezer, Bakan Bozdağ’a cezaevlerinde Terörle Mücadele Kanunu’nca (TMK) yargılanan 30 yaş altı insanları ve tutuklu ve hükümlü öğrencilerin sayısını ve eğitim durumlarını sordu. Öğrencilerin tutuklama gerekçeleri, gizli tanıkla tutuklananlar, bakanlığın tutuklu öğrencilere dönük çalışması olup olmadığı önergede yer aldı.

Mahpus öğrencilerin eğitim ve sağlık haklarına ilişkin Bozdağ’ın cevaplamasını istediği diğer sorular şöyle:

* Bakanlığınızın tutuklu öğrencilerin eğitim haklarının ihlal edilmesine karşı aldığı önlemler ne?

* Tutuklu öğrencilerden kaçı eğitim hayatına devam edebiliyor? Tutuklu öğrencilerin eğitimlerine devam edilebilmesi için eğitim kurumları ile yürütülen çalışma var mı?

* Tutuklu ve hükümlü öğrencilerden düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçmesi gereken kaç kişi var? Hasta tutuklu veya hükümlü öğrenciler sağlık hizmetlerinden hangi ölçülerde faydalanabiliyor?

* Van F tipi cezaevinde bulunan verem hastası Resul Özbey cezaevi koşullarında sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor mu? Özbey’in verem hastası olmasından kaynaklı kendisine verilen yiyeceklerde, hastalığı dikkate alınıyor mu? 

Editör: Wan Haber