Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Türkiye’deki sığınmacıların durumunu Meclis’in gündemine taşıdı.

3 milyon sığınmacının bulunduğu Türkiye’deki sığınmacılara yönelik hak ihlallerini İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

Türkiye’nin, sığınmacılar için uluslararası hukuk çerçevesinde bir iltica sistemi ve sığınmacı politikasından yoksun olduğunu ifade eden Uca, Suriye’deki iç savaş ile birlikte Türkiye’ye yapılan göçü anımsatarak, şu noktalara dikkati çekti:

Göçmen işçiler

“Türkiye bu göç karşısında başta mültecilerin temel yaşam hakkı ile beraber barınma, sağlık, eğitim gibi çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Yine, son dönem yapılan araştırmalara göre ülkemizde bir milyona yakın göçmen işçinin güvencesiz bir şekilde çalıştırıldığı ve bunların büyük çoğunluğunu çocukların oluşturduğu ortaya çıkmıştır.

Kutuplaşma

“Yine, mültecilerin çoğunluk olduğu kentlerde yerel halka herhangi bir şekilde danışılmadan rastgele kurulan kamplarda mülteciler ile yerel halk arasında ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bu nedenle birlikte yaşama ve uyum politikalarının geliştirilmemesi sebebiyle yerel halk mültecileri tehlike olarak görmekte ve bu da ciddi bir kutuplaşma ortaya çıkarmaktadır.

AFAD kampları

“Özellikle, Nizip Mülteci Kampı örneğinde görüldüğü gibi 300 bine yakın mültecinin yaşadığı AFAD kamplarında kalan mülteci çocuklar ve kadınlar her türlü şiddete ve istismara maruz kalmaktadır. Kamp dışında yaşayan mülteciler emek ve cinsel sömürüye açık bir şekilde yaşamlarını sürdürmek zorunda bırakılmaktadır.

“Sivil toplum örgütlerinin denetimine ve bağımsız heyetlerin gözlemine açılmadığı için AFAD kamplarında neler yaşandığı hala detaylarıyla kamuoyu tarafından bilinmemektedir.”

HDP’li Uca, devamla da İçişleri Bakanı Ala’dan özetle şu sorulara yanıt vermesini istedi:

Kaç mülteci koruma kapsamında?

* Türkiye’de 2016 yılı itibariyle kaç mülteci geçici koruma kapsamında bulunmaktadır? Bu nüfusun ne kadarı AFAD tarafından yönetilen kamplarda barınmaktadır?

* Mültecilerin şehirlere göre dağılımı nedir? Ülkemizde bulunan mülteci çocuk sayısı kaçtır?

Ezidi sığınmacılar

* 3 Ağustos 2014’te Şengal ve çevresinde yaşanan soykırımdan sonra Türkiye’ye gelen Ezidi mülteci sayısı kaçtı? Gelen Ezidi mültecilerin şu anki sayısı kaçtır?

* AFAD kamplarında halihazırda kaç Ezidi mülteci kalmaktadır? AFAD kampları dışında kalan Ezidi mülteci sayısı kaçtır? Bu mültecilerin statüleri nedir ve bu mülteciler ne gibi haklardan faydalanabiliyorlar?

‘Açık kapı’ politikası

* Türkiye’ye gelip 2016 itibari ile Avrupa’ya iltica etmek isteyen mültecilerin sayısı nedir? Bunlardan ne kadarı göç yollarında ve denizde hayatını kaybetmiştir?

* “Açık kapı” politikasından vazgeçilmesiyle birlikte sınır dışı edilen mülteci sayısı kaçtır?

Ucuz iş gücü, güvencesiz çalıştırılma koşulları

* Mültecilerin ucuz iş gücü olarak ve güvencesiz bir şekilde çalıştırılmaları konusunda ne tür denetimler yapılmaktadır? Bunun önlenmesine yönelik yapılan çalışmalar nelerdir?

* Özellikle eğitim çağındaki mülteci çocukların eğitsel-psikolojik gelişmeler için hangi kurumlar ne tür çalışmalar yürütmektedir?

Hukuksal statü

* Bir yıldan fazladır Türkiye’de olan ve temelli olarak Türkiye’de kalmak isteyen mültecilerin hukuksal statülerine yönelik ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

* Mültecilerin korunmasına ve yaşam standartlarının düzeltilmesine yönelik başta Avrupa Birliği ve birlik ülkeleri olmak üzere uluslararası kurum ve kuruluşlardan devlet üzerinden yapılan yardımların şimdiye kadarki miktarı nedir?

Editör: Wan Haber