Cenevre’deki Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde açlık grevinde olan HDP Şırnak Milletvekilli Selma Irmak, İsviçre parlamentosunda konuştu. Irmak,  IŞİD’e karşı aktif rol oynanmasını istedi. Rojava’nın uluslararası güçler tarafından resmi olarak tanınması gerektiğini de dile getiren Irmak, Kobani’de yaşanacak olası bir katliamdan uluslararası bütün güçlerin sorumlu olacağını ifade etti.

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarına dikkat çekmek amacıyla BM binası önünde açlık grevine başlayan HDP’li milletvekillerinden Selma Irmak, Sebahat Tuncel, bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş ile AP eski üyesi Felaknas Uca’nın eylemi 5’inci gününde devam ediyor. Açlık grevi eylemi yani sıra diplomatik ilişkiler de yürüten HDP’li vekillerden Selma Irmak, İsviçreli bazı milletvekillerinin daveti üzerine İsviçre Federal Parlamentosu’nda bir toplantıya katıldı.


İsviçreli vekillerin parlamentoda düzenlediği toplantıya Irmak’ın yani sıra PYD Avrupa temsilcilerinden Zuhat Kobanê, YNK Avrupa temsilcilerinden Melle Bextiyar da katıldı. Açılış konuşmasını İsviçreli vekillerin yapmasının ardından söz HDP milletvekili Selma Irmak’a verildi.

“HALKIMIZ KATLİAMLA KARŞI KARŞIYA OLDUĞU İÇİN EYLEMDEYİZ”
Kendilerini ağırladıkları için teşekkür ettiği İsviçreli vekillere Kürtçe hitap eden Selma Irmak, IŞİD’in Kobani saldırısına karşı dünyanın sessizliğini bozmak için açlık grevi eylemine başladıklarını söyledi. Siyasetçinin yapması gerekenin siyaset olduğunu hatırlatan Irmak, birilerinin kendilerine ve Kürt halkına siyaset hakkı tanımadığı için bu tarz bir eyleme başvurduklarını ifade etti.

IŞİD’in birileri tarafından dünyanın başına bela edildiğini ve gelinen aşamada Orta Doğu’da yaşayan halklar acısından büyük bir tehlike arz eder hal aldığını anlatan Irmak, “Şengal’de binlerce Ezidi katledildi dünya sessiz kaldı. Bugün ise Orta Doğu’da halkların birlikte yaşamasının sağlayacak sistemin var edildiği Rojava’da katliam yapmak istiyorlar. Bir kez daha bütün dünya sağır ve dilsiz olmuş Kobani’de yaşananları sadece seyrediyorlar” seklinde konuştu.

“KÜRTLER ORTADOĞU’DA BİR ARADA YAŞAMANIN GARANTİSİDİR”
IŞİD’in Şengal katliamından ve Kobani saldırısndan sonra bölgedeki izlenimlerini aktaran Irmak, Kürtlerin sadece kendileri için değil Orta Doğu’da yasayan bütün halklar için savaştığını söyledi. Orta Doğu’da demokrasinin ve birlikte yaşamanın garantisinin Kürtler olduğunu savunan Irmak, “Eğer Ortadoğu’da gerçeklik buysa Rojava’da bu birlikteliği sağlamak amacıyla inşa edilmiş bu sistemi uluslararası güçler neden korumuyor” diye sordu.

“ABD IŞİD’İN STRATEJİK BÖLGELERİNİ VURMUYOR”
Kobani’de yaşanacak katliama engellemek için IŞİD’e karşı sadece Rojava’da bulunan güçlerin kıt imkanlarıyla savaştığını ifade eden Irmak, ABD uçaklarının IŞİD’in stratejik bölgelerine saldırmadığını öne sürdü. YPG’nin kıt imkanlarla, ağır silahları bulunan IŞİD’e direnişinin desteklenmesi gerektiğini sıkça ifade eden Irmak, Kobani’de yaşanacak olası bir katliamdan Rojava direnişine destek vermeyen uluslararası bütün güçleri sorumlu tutacaklarını söyledi.

“ROJAVA TANINMALI”
Orta Doğu karmaşasında Rojava halkının kendi öz güçleri ile dünyaya örnek teşkil edilecek bir sistemi inşa ettiklerini söyleyen Irmak, buradaki kantonların uluslararası bütün güçler tarafından resmi olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade etti. IŞİD saldırılarının temel amacının burada oluşan alternatif sistemi yok etmek olduğunu belirten Irmak, “Eğer dünya Orta Doğu’da demokrasi istiyorsa burada oluşan yapıyı resmi olarak tanımalıdır” dedi. Rojava’ya yönelik uygulanan ekonomik ve siyasi ambargonun acilen kaldırılması gerektiğine de değinen Irmak, bu ambargo kalkarsa Rojava’da inşa edilen sistemin bütün haklar açısından gelecek vaat ettiğini belirtti.

İsviçreli vekillerin Rojava’da yaşananları yerinde görmek üzere bölgeye davet eden Irmak, Rojava’ya yapılacak insani yardımların başka ülkeler üzerinden değil direkt Rojava’ya yapılması gerektiğini dile getirdi.

Toplantının ardından Selma Irmak İsviçre Dışişleri Bakanlığı’ndan temsilcilerle Rojava’yla ilgili görüşmeler yaptı. (ANF)

Editör: Wan Haber