Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ikinci tur oylamasında konuşan HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Biz sizin kılıcınızla ölmüşüz, başkalarının şefaatiyle yaşamışız, buralarda değiliz. Biz tarihi yazanlarız” dedi.

Oylama öncesi önergelerin konuşulduğu sırada söz alan Önder, “Bu Meclis dünyanın her işine kafa yordu. Kendi gencecik evlatları toprağın koynuna girerken bir heyet oluşturalım demedi” ifadelerini kullandı.

Önder’in konuşması sık sık AKP’li vekillerin müdahaleleriyle kesildi. Buna tepki gösteren HDP’li vekil, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin, “Biz sizin kılıcınızla ölmüşüz, başkalarının şefaatiyle yaşamışız. Buralarda değiliz. Biz sizin haysiyetinizi de korumak derdindeyiz. Tarih içinde bir nokta bile değilsiniz. Bununla belki bir virgül olabilirdiniz, o fırsatı da kaçırdınız” diye konuştu.

Uğultuların yükselmesi üzerine Önder, “Biz tarihi yazanlarız” dedi.
 
‘Erdoğan beni aradı, devamı mahkemede’
 
Bunun üzerine AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, söz alarak, HDP’nin Kandil’den talimat alan bir parti olduğunu ileri sürdü. Önder de Turan’a “Sayın cumhurbaşkanı başbakan olduğunda beni aradı, ‘Kandil’e gittiniz ne oldu?’ diye sordu. Bunun devamını mahkemelerde söyleyeceğiz. Bizi Kandil’e gönderen kimmiş, bunları mahkemelerde anlatacağız” cevabını verdi.

Teklifte ne var?

Bugün oylanacak teklif AKP’li milletvekillerinin imzalarıyla Meclis’e sunulmuştu. Teklif çoğu HDP’li 138 milletvekili hakkında 667 adet fezleke üzerinden dokunulmazlıkların bir anayasa değişikliğiyle kaldırılmasını hedefliyor.

Değişiklik, Anayasa’nın vekiller için öngördüğü dokunulmazlığı hükme bağlayan 83’üncü maddedeki ‘koruma’yı, dokunulmazlığı kaldırılan vekilin TBMM’de kendini savunma ve AYM’ye başvuru yapma hakkı tanıyan hükmü (md. 85), yani AYM denetimini ortadan kaldırıyor. 

KAYNAK: DİKEN 

Editör: Wan Haber