Wan Haber Merkezi

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, TBMM'ye sunduğu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevaplamasını istediği yazılı önergede; ‘İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi birçok uluslararası belgede yurttaşların barışçıl toplanma hakkı ve ifade özgürlüğü güvence altına alınmıştır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde olmak üzere birçok şehirde yurttaşlar bu haklarını kullanarak 14 Aralık 2015 tarihinden beri farklı il ve ilçelerde şiddeti artarak süren sokağa çıkma yasaklarını protesto etmektedir. Ancak bu protesto gösterilerinde kolluk kuvvetleri tarafından aşırı güç kullanılarak ve göstericiler gözaltına alınarak halkın gösteri ve ifade özgürlüğü hakkı ihlal edilmektedir. Ayrıca, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu dayanak gösterilerek gösteriler ve göstericiler “yasadışı” ilan edilmektedir. Özellikle 20 Aralık 2015 tarihinde sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını talep etmek amacıyla Van’da düzenlenen ve şahsımın da yer aldığı kitlesel yürüyüşe ses bombası, tazyikli su ve gaz kullanılarak çok ağır müdahalede bulunulmuş, insanların yürümesi engellenmiştir. Gaz bombası ve plastik mermiler atılırken halk hedef alınmıştır. İnsanlar göğüs bölgesinden ve kollarından yaralanmış, bir kişinin gözüne gaz kapsülü isabet etmiştir. Atılan gazdan dolayı insanların kıyafetlerinde yanıklar oluştuğu için kimyasal içerikli maddenin kullanıldığından şüphelenilmektedir. Ayrıca, Van’daki müdahalenin tanıkları, kullanılan silahın hem ses bombası hem de gaz etkisi yarattığını ve polislerde böyle bir silahı ilk defa gördüklerini ifade etmiştir’ ifadelerine yer verdi.

ERTAN'IN SORDUĞU SORULAR

 1. 2911 Sayılı Yasa’nın, halkın protesto ve gösteri yürüyüşü hakkını engellemenin bir gerekçesi ve aracı olarak kullanılmasının nedeni nedir?
2. Gösteri, yürüyüş ve basın açıklamalarında polislerin esas işlevi halkı korumak olmalıyken bizzat polisler tarafından halkın can güvenliğinin tehlikeye atılmasının nedeni nedir? Polisler bu yetkiyi nereden almaktadır?
3. Halkı hedef alarak müdahale eden emniyet güçlerine herhangi bir yaptırımda bulunulacak mıdır?
4. 20 Aralık 2015 tarihinde Van’daki yürüyüş sırasında polisler tarafından kullanılan ve kimyasal içerikli olduğu düşünülen madde nedir? Yürümek isteyenlere müdahale ederken ne kadar gaz, bomba ve su kullanılmıştır? Kullanılan bu müdahale araçlarının “orantılı” olduğunu düşünüyor musunuz?
5. 20 Aralık 2015 tarihinde yürüyüşe müdahale ederken polisler tarafından hangi silahlar kullanılmıştır?

 

 

Editör: Wan Haber