Üç gündür Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti ilçedeki izlenimleri hakkında bilgi verdi.

Yüksekova Belediyesi toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısına TBMM Başkanvekili ve HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, HDP PM üyeleri Asiye Kolçak, Gülsüm Ağaoğlu, Behican Taşkıran ve HDP Kadın Meclisi Üyesi Nur Aytemur ile DİK üyesi Aynur Timur, Yüksekova Belediyesi’nin eş başkanvekili Adile Kozay ve Hakkari İl Meclisi Başkanı Gülizar İliş katıldı.

“Evler yakıldı yıkıldı talan edildi”

Yüksekova Haber’e göre, toplantıda konuşan Buldan Yüksekova’da sokağa çıkma yasağının 78 gün sürdüğünü hatırlattı.

“Yüksekova’da katliamlar gerçekleşti. Evler yakıldı yıkıldı talan edildi. Yüksekova yaşanmayacak bir hale getirilmek istendi.

“Yasak öncesinde bütün bunların önüne geçmek için çeşitli girişimlerimiz oldu ama sonuç alamadık. Nusaybin, Silopi, Cizre gibi yerlerde yaşananların Yüksekova’da yaşanmaması için çabaladık. Ancak bütün çabalarımıza rağmen hem Hakkari’nin mülki amirleri hem de hükümet yetkilileri Yüksekova’yı da aynı yöntemle yakıp yıktılar katliamlar gerçekleştirdiler. “

İlçede binlerce evin yakılıp yıkıldığını ve evlerin yaşanmaz hale getirildiğine dikkat çeken Buldan, Yüksekova’daki operasyonun 37 gün devam etiğini ifade etti ve yasağın 41 gün daha sürdüğünü anlattı.

“Adeta evlerle savaşıldı”

‘Yüksekova’da adeta evlerle savaşıldı. Özellikle beş mahallede bütün evler yakılıp yıkılmış durumda. Gezdiğimiz evlerde en mahrem dediğimiz yerlere girilmiş, yazılar yazılmış.

“Yüksekova’ya devletin ve sistemin kini kusma hali vardı. Şunu sormak isteriz Müslümanlığın hangi kitabında insanların mahremiyetine girme hali vardır? Hangi kitapta insan hayatını elinden almak vardır?”

Çağrı

“Gün el ele verme günüdür. Herkes kapısını yüreğini evini dışarda kalan insanlara açmak durumundadır. Ekmeğini, iftar sofrasını mutlaka paylaşmak zorundadır. Gün En kısa zamanda insanlarımızın bu trajediyi atlatabileceğine bu yardım kampanyalarıyla birlikte bu sorunu atlatabileceğine inanıyorum.”

Kaynak: İMCTV

Editör: Wan Haber