HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan, kardeşliğin lafta değil eylemde gösterilmesi için “mecburi kardeş şehir” önerisinde bulundu. Doğan, “İstanbul Bingöl’ü, Ankara Kars’ı, Gaziantep Hakkâri’yi mecburi kardeş şehir hâline getirebilecek yasal düzenleme ile kardeşlik lafta değil eylemde hayata geçer” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan, önerisini ilk olarak Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı bütçesi üzerinde konuşurken yaptı. “Bizim Washington’la, Moskova’yla, Hamburg’la kardeş olmamız çok önemli değil, önce illerimizin kendi arasında kardeşliğinin sağlanması gerekir” diyen Doğan “mecburi kardeş şehir” önerisi getirdi.

‘GAZİANTEP’İ TUNCELİ İLE KARDEŞ ŞEHİR YAPTIĞIMDA MÜFETTİŞ GÖNDERDİLER’

Doğan öneriyle ilgili Gazete Duvar’a şunları söyledi: “Türkiye’de gelişmiş kentler var, gelişmekte olan kentler var. Ben belediye başkanlığımda Gaziantep ile Tunceli’yi kardeş şehir yaptığımda müfettiş gönderilmişti. Washington, Newyork ile kardeş şehir olmak serbest, kendi ülkende bir şehirle kardeş olmak inceleme konusu olmuştu. O zaman da ‘önemli olan bizim kardeşliğimiz’ demiştim. Bugün de bunu mecburi tutmak gerektiğini düşünüyorum. İstanbul’u Bingöl ile kardeş şehir yapın. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geldiği nokta, bilgi görgü, proje ve imkanlar diğer küçük şehirlerin yanında çok ileride. Ufak bir kaynakla bile o küçük şehirler abad olabilir. Ankara ile Bitlis ya da Antep ile Tunceli kardeş olsa. Biz uyguladığımızda Tunceli’de bir çocuk parkı yoktu, asfalt yoktu. Sadece bu değil. Proje kapsamında iki il arasında çocukları getirip götürdük. İnsan ilişkilerini geliştirirseniz, insanları buluşturursanız o kardeşlik o zaman lafla değil yaşayarak ve kalkınarak olur. Kardeş şehir projesini yasal mecburiyet haline getirmek gerek. O zaman yani kardeşliğin sağlanması lafta değil eyleme geçer diye düşünüyorum.”

BÜTÜNŞEHİR YASASINA TAM DESTEK

Belediyelerle ilgili hükümetin tüm illeri bütünşehir haline getirecek bir yasa hazırlığında olduğu konuşuluyor. İl sınırlarını belediye sınırı haline getirecek böyle bir düzenlemeye HDP’li Doğan’dan da destek geldi. Bütünşehir yasasının önEmeli olduğunu belirten Doğan şunları söyledi:

“Büyükşehirlerde il sınırı belediye sınırı oldu. Kentlerin sınırının belediyeye bağlanması o coğrafyanın planlanması kontrol altına alınması demek. Gelecek nesillere coğrafyayı sağlıklı emanet etmenin yolu planlamadan geçer. Bu nedenle bütün şehirlerin büyükşehir statüsünde olduğu gibi kent sınırının belediye sınırı olması doğrudur.”

EN ÇOK HİZMETİ KİM YAPIYORSA O KAZANIR

Hükümetin bütüşehir projesini 2019 oy hesaplarıyla ilişkilendiren değerlendirmeler yapıldı. Bu konuya oy hesabı ile yaklaşmanın yanlış olduğunu belirterek, “En çok hizmeti kim yapıyorsa o partiler kazançlı çıkar. Oy hesabı ile yaklaşılamaz. Ülkenin her tarafının kalkınması oya tahvil edilemez. Herşey oy değildir. Oy hesabı yapılarak devlet idare edilmez. Bakış, ülkenin insanların refahı ve mutluluğu olmalıdır. Oy kime verilirse verilsin” dedi.(Nergis Demirkaya - Gazeteduvar)

Editör: Wan Haber