HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu çatışma sürecinde yaşanan çocuk ölümlerinin ve çocukların bu süreçte gördükleri zararın tespit edilmesi ve çocukların gördüğü zararların telafisi yönünde gerekli çalışmaların yapılması amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi.

Devletin sorumluluğu

TBMM’ye verdiği araştırma önergesinde Kerestecioğlu Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin devlete yükümlülükler getirdiğini hatırlattı.

“Sözleşmeye göre, taraf devletler, silahlı çatışma halinde uluslararası hukukun insanî kurallarına uymak ve uyulmasını sağlamak, silahlı çatışmadan etkilenen çocuklara koruma ve bakım sağlamak amacıyla mümkün olan her türlü önlemi almakla yükümlüdür.”

ÇOCUKLAR İÇİN HEMEN ŞİMDİ BARIŞ

Hümanist Büro’nun “Savaş İstemiyoruz! Çocukları Öldürmenizi  İstemiyoruz! Girişimi” için hazırladığı Silahlı Çatışmanın Sürdüğü İllerde Çocukların Durumu Raporu’na atıfta bulunan Kerestecioğlu Türkiye’de 26 Temmuz-30 Kasım arasındaki çatışmalı ortamda en az 44 çocuğun hayatını kaybettiğini, en az 52 çocuğun da yaralandığını vurguladı.

“Çatışmalar boyunca çocukların yaşam haklarının ihlali dışında gelişme korunma, eğitim, sağlık, güvenli bir ortamda yaşama gibi birçok hakları da ihlal edildi.”

Çocukların geleceği

Savaşın çocuklar üzerindeki doğrudan zararlarının yanısıra uzun vadede de travmatik izler bıraktığını belirten Kerestecioğlu yaşanan şiddetin çocukların kişiliklerinin tam ve uyumlu olarak gelişebilmesini önlediğine de değindi.

Özel tedbirler

“Bu sebeple, çocukların haklarını korumak için özel tedbirlerin alınması büyük önem taşıyor.

“Çocukların çatışma süreçlerinden zarar görmelerinin önüne geçmek üzere, devletin öncelikle silahlı çatışmaların durması için demokratik adımları atması ve barışçıl çözüm yolları geliştirmesi, sokağa çıkma yasaklarını kaldırması ve çocukların gördükleri zararların giderilmesi için mekanizmalar geliştirmesi gerekiyor.” 

Editör: Wan Haber