Diyarbakır’ da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Koalisyon görüşmeleri için resmi ve gayri resmi şimdiye kadar bir görüşmemiz olmamıştır, her partiye kapımız açıktır” diyen Demirtaş, Türkiye’yi hükümetsiz bırakmayacaklarını ve bu konuda fedakarlık yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Demirtaş, önemli bir seçim sürecini geride bıraktıklarını, seçimlerden 13 yıllık tablodan çok farklı bir tablo ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi:

“Farklı bir formülasyon ortaya çıktı. Oda koalisyon seçeneğidir. Koalisyonlardan korkmamak lazım, toplumun kendisi bir koalisyondur. Her görüşten insanlar bir arada yaşıyorlar. Toplum bir arada yaşıyorsa siyaset neden farklı görüşlerine rağmen bir arada Türkiye’yi yönetemesin? Ayrıca siyasetin bir arada durma becerisi göstermesi toplumda rahatlamaya yol açar. Bu deneyim aynı zamanda devlet egemenliğinin paylaşılması demektir; bu da toplumda rahatlamaya yol açar. Koalisyonları felaket olarak görmek yerine bundan sonuç çıkarmamız gerekiyor.”

“AKP bizi desteklerse buna karşı çıkmayız”

“HDP ilkeleri çerçevesinde bir AKP-HDP koalisyonu olabilir mi?”  sorusunu Demirtaş şöyle yanıtladı:

“Eğer ilk hükümet kurma görevi AKP’den bir vekile verilirse, AKP hükümet kuramazsa diğer partiler bunu başaramazsa görev bize verilirse tabiî ki AKP’ye gideriz. Bizim ilklerimizi kabul edip dışarından veya içereden HDP’yi hükümet kurma, istikrarsızlığı ortadan kaldırma görevi bize tevdi edilirse buna açık oluruz. AKP’nin ortaya koyduğu yaklaşımın tartışmasız bir şekilde desteklenmesine dönük bir dayatmayı kabul etmeyiz. Biz AKP’ye  içeriden veya dışarıdan bir koalisyona destek vermeyeceğiz dedik. Ama görev bize verilmişse, ilkelerimizi koyduğumuzda AKP, CHP, MHP bizi desteklemeye hazırlarsa biz bunu değerlendirmeye elbette hazırız. Bu görevden kaçmayız.”

‘CHP-AKP ilkelerimizi içeren bir programda anlaşırsa dışarıdan destek veririz’

Demirtaş, HDP olarak bu konuda samimi olduklarının altını çizerek, yeni anayasa, özgürlükler haklar ve eş zamanlı olarak silahsızlanma tartışması dahil olmak üzere müzakerelerin başlaması için aynen durdukları yerde olduklarını belirtti.  “Sorumluluk almaya hazırız. Hızlı bir şekilde İmralı’ya heyetin gitmesi önemlidir. Gözlemci heyette oluşturabilir. Çözüm sürecinin akibetini orada tartışabilirler. Kurulacak koalisyon hükümetleri de çözüm sürecini es geçerek görmezden gelerek ilerlemenin mümkün olmayacağını artık görmeleri gerekir” diyen Remirtaş şöyle devam etti:

“AKP ve CHP bizim ilkelerimizi içerek şekilde koalisyona girerlerse biz kurulacak hükümetin işlerini kolaylaştırırız, destek veririz. Çalışabilmesi için dayanışma içinde oluruz. Yeni anayasanın yapılması için destek vermekten asla çekinmeyiz. Bizim için önemli olan Türkiye’de sorunların çözümüdür. CHP ve AKP bizimde ilkelerimizi içeren bu temel ilkelerde buluşmayı tartışırlarsa bu Türkiye açısından rahatlatıcı olur. Sorunların çözümü konusunda birlikte hareket etmeyi başarırız. Bu bölgedeki dış politikalardaki giderilmesi konusunda bize bir imkan sağlayacaktır.”

Demirtaş, HDP’nin sorunların çözümü için her türlü kolaylaştırıcı rolü oynayacağını da yeniledi.  Erken seçim ihtimallerine ilişkin, önce koalisyon arayışlarının başlaması gerektiğine işaret eden Demirtaş,  henüz seçimin dumanın tüttüğünü belirterek bu aşamada seçim tartışmalarının yanlış olacağını söyledi. Demirtaş, şunları söyledi:

“Her halükarda Türkiye’nin önünü açacak bir tablo çıkar. Biz HDP olarak Türkiye’yi seçeneksiz bırakmayacağız. Sorumluluk almaya, fedakarlık yapmaya hazırız. Ama bir savaş hükümetini, baskı hükümetini hiç kimse bu parlamentodan çıkaramaz, işletemez.  Toplum buna izin vermez. Yani çözüm süreci benim kırmızı çizgimdir, o olursa yokum diyenler yok alacaklar. Toplum tamamı barıştan yanadır. Çözüm istemiyorum diyen aslında kan istiyor, çatışma istiyor, toplum onları cezalandıracaktır. Buna inanıyorum” dedi.

Demirtaş şBaşbakan Ahmet Davutoğlu’nun da seçim öncesi dilini ve üslubunu terketmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu dil seçimde AKP’ye kaybettirmiştir” dedi. KCK’nın koalisyonlara ve HDP’ye ilişkin görüş beyan etmesine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Selahattin Demirtaş, bunun HDP’ye talimat olarak sunulmasını eleştirdi. Demirtaş şöyle konuştu:

“Herkes bizimle ilgili görüş beyan ediyor. Köşe yazarları da belirtiyorlar, havuz medyasının en ucuz söyleme sahip yazarları bile görüş belirtiyorsa, KCK yetkilileri de belirtebilir. Bu onların en doğal hakkıdır. Sonuçta, Türkiye’de çözüm sürecinin ve barış sürecinin bir aktörüdürler. Türkiye’deki koalisyonların nasıl şekilleneceğine dair görüşmelerini belirtmelerinde hiçbir sakınca yok. Fakat bunların tamamı görüş ve düşüncelerdir. Partimiz kararlarını alırken yetkili kurullarında alır. HDP’nin PM’si, MYK’sı, meclis grubu vardır. İl ve ilçe yönetimleri, kadın ve gençlik meclisleri vardır bunlar toplanır kararlarını alırlar. Karar alırken tabii ki toplumdaki bütün tartışmaları dikkatle izler, partimiz bu konuda hiçbir görüş düşünce ve eleştiriye kapalı değildir. Ama bunların Kandil’den talimat gibi verilmesi büyük bir haksızlıktır. Biz kimseden talimat almıyoruz, halkımızın bize verdiği talimatlar ne ise seçimden çıkan sonuçlar ne ise onların gereklerini yerine getiriyoruz. Çözüm sürecinin temel aktörlerinden olan KCK yetkililerinin Türkiye’de çözüm sürecini güçlendirecek her türlü açıklamasını biz kıymetli görüyoruz.” /Zete

Editör: Wan Haber