Seçimlere sayılı günler kala Van'da HDP sandık güvenliği için işi sıkı tutuyor. Sandık güvenliği için yaptıkları hazırlıkları anlatan HDP Müşahit Komisyonu Sözcüsü Levent Ürün, oy kullanılacak tüm sandıklarda resmi müşahit görevlendirdiklerini, ayrıca olası durumlara karşın yedeklerin de hazır olduğunu söyledi. Bilgi İşlem Komisyonu Sözcüsü Cahit Bozbay ise web tabanlı veri giriş sistemini bu yıl ilk kez kullanmaya başladıklarını, bununla da tüm sandıklardaki verilerin anında merkezde görülebileceğini aktardı.

Haber: Muhittin BOTAN

Türkiye demokrasi mücadelesinde önemli bir dönemeç olacak olan 7 Haziran seçimlerine yönelik heyecanlı bekleyiş sürerken, özellikle AKP iktidarının sandıklara müdahale yönünde oluşturduğu kuşkular, sandık güvenliğini de her zamankinden daha önemli hale getirdi. HDP Van İl Örgütü de olası hile ve müdahale girişimlerine karşı işi sıkı tutacak hazırlıklar içinde. HDP Van Müşahit Komisyonu, aylar öncesinden tüm ilçelerde ve bağlı mahallelerde müşahit örgütlemesine giderek seçim gününü sorunsuz atlatmayı hedefliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan HDP Van Müşahit Komisyonu Sözcüsü Levent Ürün, her sandıkta resmi sandık kurulu üyelerinin bulunduğunu söyledi. Ürün, oy kullanılacak her binada da iki bina sorumlusunun olacağını aktararak, "Gezici müşahitler birbirine yakın bulunan binalarda çıkacak olası sorunlara zamanında müdahale etmeleri için konumlandırıldı" dedi. 
 

'Oy kullanmaya gidemeyenlere yardımcı olunacak'
Ürün, sandık başına gitme imkanı olmayan yurttaşlara da gerekli desteği sunacaklarını belirterek, "Özellikle engelli ve yaşlı yurttaşlara gidip oy kullanabilmeleri için yardımcı olmayı düşünüyoruz. Tabi bunun için bizden bir talebin olması gerekiyor" dedi. 2004 sandıkta 2004 müşahit görevlendirdikleri bilgisi veren Ürün, "Görevlendirdiğimiz ve yedekte beklettiğimiz müşahitlerimizin tamamını eğitime aldık. Yaptığımız eğitim ile müşahitlere görev ve sorumlulukları anlatıldı. Ayrıca Seçim Kanunu ayrıntılı olarak anlatılarak orada görevli bulunan arkadaşların sahip olduğu haklar kendilerine aktarıldı" sözleriyle yapılan hazırlıkları anlattı. 

 

Seçim günü hiç bir alanda boşluk oluşmaması için büyük bir çaba harcadıklarını sözlerine ekleyen Ürün, "Büyük bir ciddiyetle işimizi yürütüyoruz. Oy sayımı ile birlikte birinci aşama oyların sayımı ve tutanakların imzalı mühürlü şekilde alınarak ilgili yerlere aktarılması ise ikinci aşama ise ilçe seçim kurullarında tutanakların birleştirilmesidir. Bu konuda görevlendirilen arkadaşlar var. Her seçim kurulunda ikişer arkadaş konumlandırdık. Bu arkadaşlar da tutanakların birleştirilmesi esnasında olası kimi hilelerin yaşanmaması için çaba içerisinde olacaklar" dedi.
 

'Web tabanlı veri giriş sistemini kullanıyoruz'
HDP Van Bilgi İşlem Komisyonu Sözcüsü Cahit Bozbay ise web tabanlı veri giriş sistemi ile olası kimi hilelerin önüne geçmeyi hedeflediklerini belirterek, "Ülkenin dört bir yanında bulunan bina sorumluları, oy sayma işlemi tamamlandıktan sonra sandık başkanı tarafından düzenlenen, imzalanan ve mühürlenen sonuç tutanağını akıllı telefonlar aracılığı ile sisteme girişini yapacaklar. Böylelikle kısa sürede ülkenin dört bir yanından gelen veriler ile sonuç kısa sürede öğrenilmiş olur" dedi.


Bu alanda yaşanabilecek kimi aksaklıklara karşın gerekli tedbirleri aldıklarını aktaran Bozbay, ilçe nüfusuna göre her ilçede 3-6 arası bilgi işlem merkezleri oluşturduklarını belirterek, "Olur da bina sorumluları veri girişini yapamazlarsa, ilçede bulunan bilgi işlem merkezlerine gerekli aktarımda bulunduktan sonra bu kez bilgi işlem merkezleri veri aktarımını yapacaklar" diye kaydetti. İlçelerdeki bilgi işlem merkezlerinin de sıkıntı yaşamaları durumunda bu kez kendilerinin devreye gireceğini, kendilerine yapılacak aktarımlar ile veri girişini yapacaklarını söyledi. Van merkezdeki bilgi işlemde toplamda 24 kişinin konumlandığını söyleyen Bozbay, "Geçmiş seçimlerde de bilgi işlem merkezi sıfır hata ile çalıştı. Bu seçimlerde de böyle çalışma konusunda kararlıyız" dedi. 

 

 

Editör: Wan Haber