Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Kobani’ye yardım götürmek için Amara Kültür Merkezinde toplanan SGDF üyelerine yönelik 20 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleştirilen katliamın yıl dönümüne ilişkin açıklama yaptı.

IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve 33 kişinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin “1 yıl geçti, Suruç Katliamı’nı unutmuyoruz” başlığı ile yapılan yazılı açıklamada, saldırıda Kobani ile dayanışma için yola çıkan gençlerin hedef alındığı hatırlatıldı.

Saldırının, “Kobani etrafındaki dayanışmayı kırmak, ‘bu dayanışmadan vazgeçin’ mesajını vermek için” yapıldığına işaret edilen açıklamada, “Bu insanlık dışı, alçakça saldırı aynı zamanda yeni bir çatışma ve savaş dönemine atılan ilk adım oldu” görüşlerine yer verildi.

“Devlet haberdardı, engellemedi”

10 Ekim Ankara Katliamına ilişkin yürütülen soruşturmanın ortaya çıkan belgelerine göre devletin Suruç Katliamı’ndan haberdar olduğuna işaret edilen açıklamada, “Kamu görevlileri hakkında ‘yargılanamaz’ kararı verilerek ailelerin adalet arayışı karşılıksız bırakıldı. 33 gencin katledilmesini engellemeyen Emniyet Müdürü hakkındaki ‘görevi kötüye kullanma’ dışında açılan başka bir dava olmadı. Suruç’ta gençlere yönelik dışarıdan gelmesi muhtemel saldırılar konusunda alınan istihbarattan haberi olan diğer kamu görevlileri hakkında herhangi bir hukuksal işlem yapılmadı” denildi.

“Bilinçli tedbirsizlik”

Açıklamada, devletin katliamı engellemediğine işaret edilerek, “Suruç’ta elini kolunu sallayarak patlayan bomba, istihbarat ve güvenlik açığından değil, ‘bilinçli bir tedbirsizlik’ sonucudur. IŞİD, El Nusra, Ahrar uş Şam ve benzeri çetelere destek olan zihniyet bu barbarlığın ortağı olmuştur” denildi.

“Mücadelemizde yaşatacağız”

HDP açıklamasında, “IŞİD ve El Kaide türevlerine, o zihniyeti savunan ve temsil edenlere, sessiz kalarak veya doğrudan destekleyerek o zihniyeti büyütenlere karşı birlikte davranmak elzemdir. Bir kez daha Suruç’ta yaşamını yitiren bütün kardeşlerimizi saygı ile anıyoruz; onların en insani dayanışma duygu ve düşüncelerini mücadelemizde yaşatacağımızı vurguluyoruz. Ailelerin çocukları için Suruç’ta ve diğer kentlerde anma yapmalarını engelleyen siyasi iktidarı kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. 

İMCTV

suruc-katliami-hdp

Editör: Wan Haber