HDP Milletvekili Abdullah Zeydan, ‘çatışma süsü verilerek’ çekilen  görüntülerin “Türkiye halklarının kanı üzerinden reyting oranlarını yükseltmek” olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların devam ettiği Yüksekova’da, Star TV spikeri Nazlı Çelik tarafından çekilen ve tartışma yaratan görüntüleri Meclis’in gündemine taşıdı.

Zeydan, Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, Star Ana Haber sunucusu Nazlı Çelik’in yasağın sürdüğü Yüksekova’ya gittiğini anımsatarak, burada Çelik’e çok sayıda jandarma özel harekat ile polis özel harekat ekibinin eşlik ettiğini belirtti.

Zeydan, önergede şunları ifade etti:

Çatışma süsü verilen yerde ‘haber’

“İddia edilene göre çatışma süsü verilen bir yerde, çatışma yaşanıyormuş gibi güvenlik güçleri hareket etmekte ve adı geçen gazeteci de bunu çekerek haber yapmıştır. Operasyon süsü verilen yerde Türkiye halkları kanı üzerinden reyting oranlarını yükseltmek için bir evde bomba patlatılarak yerle bir edildiği görüntülerde de yansımaktadır.

İlçeye giriş milletvekillerine yasak, Çelik’e değil

6-212.jpg

“Dahası hiçbir milletvekili, STK temsilcisi, kanat önderi ve seçilmişe izin verilmemişken, bazı medya gruplarıyla spikerlere ayrıcalık tanınmasının kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur. Yerel medyanın sansür edildiği, ulusal çapta yayın yapan muhalif kanalların TÜRKSAT uydusundan çıkarıldığı, beğenilmeyen programların ekranlardan kaldırıldığı bir dönemde, Star, Show TV ve A haber kanalına tanınan bu ayrıcalığın toplumsal kutuplaştırmayı derinleştirme, yanlış bilgi ve beyanın servis etme üzerine kurulduğu hissiyatı güçlenmiştir.

“Gazeteci, savaş kışkırtıcılığına araç olmamalı”

“Bir gazeteci, şiddeti özendirici, insani değerleri incitici, savaş kışkırtıcılığına araç olmamalı; aksine barışı, ulusların ve halkların kardeşliğini, eşitliğini savunmalıdır. Bizler içinde bulunduğumuz karanlık günlerin hep birlikte dayanışma içinde atlatmamız gerektiğine inanalar olarak, toplumsal ahlak, vicdan ve etiğin hiçe sayıldığı, basın özgürlüğünün bazı gruplara ayrıcalık tanınarak sağlandığının görüldüğü, yerel medyanın tehdit edilerek susturulmaya çalışıldığı bu durumlardan kaçınılması gerektiğine inanıyoruz.”

“Reytin için evlerin bombalanması, barışın tesisiyle nasıl bağdaşıyor?

HDP’li Zeydan, Bakan Yıldırım’dan ise şu sorulara yanıt istedi:

* Belli medya grupları dışında kalan gazetecilerin, TV’lerin çekim ve görüntü almasına neden izin verilmemektedir?

* Bir reyting haberi için evlerin bomba ile havaya uçurulması; toplumsal birlik, beraberlik ve barışın tesisini inşa etmek ile nasıl bağdaşmaktadır?

* Görüntülerin çekilmesi, servis edilmesi hangi ihtiyaç ve gerekçeden kaynaklanmıştır?

* Nazlı Çelik ve Star haber bültenine görüntülerin çekilmesi ve paylaşılması için hangi kurum ve kişiler izin vermiştir? Görüntülerin çekilmesine yönelik talep kimden olmuştur?

Milletvekili, STK temsilcisi, kanat önderi ve seçilmişlere görüntü almak ve şehrin durumunu gözetlemek için neden izin verilmemektedir?

* Yerel medyaya uygulanan sansür, tehdit ve kapatmalar bakanlığınız bilgisi ve onayı doğrultusunda mı gelişmektedir?

* Ulusal çapta yayın yapan muhalif kanallar ve gazetecilere başvuruları halinde görüntü alma ve servis etme imkânı verilecek midir?

* Bazı yandaş medya gazetecilerinin daha önce yaşanan çatışmalı ortamdan dolayı askere gitmeyeceklerini (Rasim Ozan Kütahyalı) beyan etmelerine karşın, savaş kışkırtıcılığı yaparak Anadolu insanının fakir çocuklarını ölüme yollaması ikilemini nasıl değerlendiriyorsunuz?

* Türkiye halklarının kanı üzerinden reyting yapılması hangi ahlaki, etik ve vicdani durumla örtüşmektedir?

* Çatışmalı ortamın olduğu yerlerde görüntüler çeken, servis eden DİHA muhabirleri ve gazeteciler neden tutuklanmaktadır?

Editör: Wan Haber