Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Genel Koordinasyonu, “Biat etmeyeceğiz, erkek-egemen sisteminize dert olsun!” başlıklı bir açıklama yayınlayarak,  AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kadınlara dönük söylem ve politikalarını eleştirdi.

HDP Kadın Meclisi’nin açıklamasında, “Kadın bedeni üzerinden politika üretme ve uygulamayı aklınızdan bile geçirmeyin” denildi.

Açıklamada öne çıkan bazı ifadeler şöyle:

“Kadın bedeni üzerinden toplumu dizayn çabası”
“AKP-Saray darbe rejimi, kadınların yıllarca bin bir mücadele ile kazandıkları hak ve özgürlüklere gözünü dikmiş görünüyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ‘Devlet kadına karşı şiddete müdahil olmasın’, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın ‘Sezaryan insanlık suçu’, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nüfus planlamasıymış, doğum kontrolüymüş, hiçbir Müslüman aile böyle bir anlayışın içinde olamaz’ ve ‘Anneliği reddeden, evini çekip çevirmekten vazgeçen bir kadın, iş dünyasında istediği kadar başarılı olsun özgünlüğünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Eksiktir, yarımdır’ sözleri AKP-Saray’ın kadın düşmanlığı söylemlerinden sadece birkaçı.

“Kadın düşmanlığı sözle, söylemle sınırlı kalmıyor”
“Bu darbe rejiminin kadın düşmanlığı sözle, söylemle sınırlı kalmıyor;  yasa, politika ve uygulamalarla kadın bedeni üzerinden toplumu dizayn etmenin yollarını arıyor.

“Erdoğan’ın sözlerinin ardından kürtaj fiilen yasaklandı”
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Her kürtaj bir Uludere’dir’ sözlerinden hemen sonra Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın yaptığı araştırmalar kürtajın fiilen yasaklandığını gösteriyor.

“Kadına yönelik şiddette ceza pazarlığı öngören yasa tasarısından,  Meclis’te AKP dayatmasıyla, % 7.7 olan evlenme hızına karşılık sadece % 1.7 olan boşanma hızını araştırmak ve aileleri güçlendirmek amacıyla kurulan Boşanma Komisyonu’nun yayınladığı rapora kadar, AKP, kadın ve çocuk haklarını gasp etmenin yasal dayanaklarını da oluşturmaya çalışıyor.

“Her fırsatta ‘erkeklik indirimi’ uyguladığı kadın katillerini koruyan erkek aklı, erkek yargısıyla hayatını savunan ve kendi kaderini tayin eden kadınları, Çilem’i, Yasemin’i, Olcay’ı, Demet’i cezalandırıyor.

“Hak-özgürlükleri mücadele ederek kazandık”
“Biz kadınlar, tarihten bu yana her darbe rejiminin militarist, cinsiyetçi ve sermaye yanlısı saiklerle kadın bedeni üzerinden toplum/nüfus mühendisliğine soyunduğuna tanık olduk ve hak-özgürlükleri tam da bununla mücadele ederek kazandık.

“Bu nedenle AKP ve Saray’ın beden ve nüfus politikalarını Kürdistan’da süregiden savaştan ayrı görmüyoruz. Aksine, savaşın meşruiyeti ve sürdürülebilirliği için gerek Kürdistan’da gerekse Batı’da kadın düşmanlığı aynı amaçlara hizmet edecek şekilde devam ediyor.

“Kadın mücadelesi rejim değişikliğine engel görülüyor”
“Türkiye’de yapılacak rejim değişikliğinin önünde direnen kadınlar ve var olan kadın mücadelesi bir engel olarak görülüyor.

“Kadınların tanımını yapmaktan vazgeçin”
“Kuşkusuz, biz kadınlar, ‘İnsanlığın yarısını oluşturan kadın, zarafetiyle, estetiğiyle, anneliğiyle değerlidir’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a cinsiyet eşitliği dersini bir basın açıklamasıyla veremeyiz. Ancak, tarih ve değerlerine sahip çıktığımız bu topraklar, mücadeleyle ve direnişle eşitlik ve özgürlük dersi verdiğimiz çok siyasi görmüştür.

“Bu nedenle bir kez daha ısrarla vurgulamakta fayda görüyoruz: Kadınlığın tanımını yapmaktan vazgeçin, kadınlar anne, zarif veya estetik olmak zorunda değillerdir, kabul ettikleri ve kullandıkları tüm sıfatlar yine kadınların kendi seçimleridir. Size de bunu kabul etmek düşer.

“Rejimin makbul kadını olmayacağız”
“AKP-Saray rejiminin makbul kadını olmayacağız. AKP-Saray darbe rejimine ve cinsiyetçi politikalarına, kadınlar üzerinden hayata geçirmeye çalıştığı rejim değişikliğine direneceğiz.

“Kadın bedeni üzerinden politika üretmeyin”
“Başta Cumhurbaşkanı ve AKP hükümeti olmak üzere bu ülkenin erkek aklına, yarım aklına şunu öneriyoruz: Ne bu ülkenin halklarına ve inanç topluluklarına nefret kusarken, ne neoliberal hırslarınızla ovalarımızı, derelerimizi şantiye alanına, iş yerlerimizi kölelik kamplarına dönüştürme hayalleri kurarken, ne de Kürt halkına yönelik soykırım planları yaparken kadın bedeni üzerinden politika üretme ve uygulamayı aklınızdan bile geçirmeyin.”

Editör: Wan Haber